
Lunchbröd med filmjölk, fullkorn, bovete, lin- och solrosfrön
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 299

Kcal / portion: 370

GBR (GI) / port: 13
Recept: 4444 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 11%
Kolhydrater: 38%
Fibrer: 7%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Deg: Smält matfett och häll i filmjölk. Värm till fingervarmt (ca 37°C).
- Smula ner jästen i en bunke och häll över vätskan. Tillsätt salt, sirap, linfrön, solrosfrön, bovete, kummin, brödkryddor och havregryn. Låt svälla i ca 5 minuter.
- Blanda ner mjölet och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Strö över ett tunt lager mjöl och låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek (cirka 30 minuter).
- Forma: Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i portionsbitar ā 140 gram/st. Rundriv (rulla) till bullar (läs mer > Så rundrivs deg). Platta till dem lätt. Lägg kakorna på bakplåtspapper på en plåtar. Lägg över du och låt jäsa i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C i god tid.
- Pensla kakorna med uppvispat ägg och strö över frön.
- Grädda en plåt i taget i ugn 10-15 minuter.
- Låt kakorna svalna under duk.
Kockens kommentar
Ljust matbröd kallas bröd med blandmjöl som rågsikt, eller fullkornsmjöl av olika slag, i motsats till vitt bröd som bakas av vetemjöl och mörkt bröd där rågmjöl är det karakteristiska. Läs mer > Om ljust matbröd.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 15 cl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.