Kokta grisfötter aladåb (i gelé)
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Om inkokning, aladåb >

 

 

Så klaras buljong >

 

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Kokta grisfötter aladåb (i gelé)

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 132

Kcal / portion: 625

GBR (GI) / port: 7

Recept: 2501 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 5%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 474 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om inkokning, aladåb > Äts ej

Så klaras buljong > Äts ej

 

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (4 tim + 12 tim )

  1. Ansa: Grisfötter skall vara skrapade och rengjorda (av butiken). Be butiken halvera fötterna på längden. Skölj fötterna i kallt vatten och låt vila i vatten helst över natt.
  2. Skumma av: Lägg grisfötterna i en stor kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka upp. Låt koka i 10 minuter och häll sedan bort kokvattnet. Skölj av fötter och kastrull.
  3. Koka: Fyll på med nytt vatten, det skall täcka gott och väl. Tillsätt smaksättare. Koka upp och låt sedan sjuda under lock på svag värme i 2-3 timmar, tills köttet lossar lätt från benknotorna.
  4. Uppläggning: Ta upp fötterna ur spadet och låt svalna något. Plocka helst bort de största benknotorna. Lägg över på rymligt serveringsfat med hög kant.
  5. Sila det varma spadet och häll det över grisfötterna, helst så att det täcker.
  6. Låt grisfötterna svalna och ställ sedan kallt i ett par timmar, helst över natt. Spadet stelnar av sig självt till gelé. 
  7. Tillbehör: Skala och koka potatis. Värm rödkål i en kastrull.
  8. Servera: Grisfötter med stelnad gelé kan stjälpas upp på fat, eller serveras i sin skål. Servera med tillbehör. På klassiskt sätt stänks ättika över köttet. Fötterna kan sparas några dagar i kylskåpet innan servering.

Kockens kommentar

Både färska och rimmade grisfötter kan användas. Rimmade saltas inte. De kan ätas varma när färdigkokt, men klassiskt är att äta dem kalla i gelé på julbordet. Överblivna grisfötter kan med fördel paneras och stekas. Se recept > Panerade stekta grisfötter.

Överkurs: För vacker uppläggning, vita fötter och glasklar gelé se > Så lagas grisfötter.

Passar till

Hemgjord rödkål

Panerade stekta grisfötter

Rotmos

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem