Hembakade gifflar, österrikiska Kipferln
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal gifflar: 20

Kockskolan:

 

Baka matbröd med jäst >

 

 

Om gifflar, croissant >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Hembakade gifflar, österrikiska Kipferln

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 278

Kcal / portion: 197

GBR (GI) / port: 19

Recept: 3944 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 5%

Kolhydrater: 49%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 71 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Baka matbröd med jäst > Äts ej

Om gifflar, croissant > Äts ej

...

Skapat av
Sofia

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Smält matfettet i en kastrull och häll i mjölk. Värm spadet till 37ºC (fingervarmt).
  2. Deg: Smula jäst i en bunke och rör ut den med mjölk-smöret. Tillsätt salt och mjöl (spar lite till utbakning). Arbeta degen tills den blir smidig. Låt sedan degen jäsa övertäckt till närmare dubbel storlek i cirka 30 minuter.
  3. Forma: Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en stor rund kaka (cirka 40 cm bred). Sporra (skär) ut trekanter (precis som tårtbitar). Rulla ihop från kortsidan till spetsen. Böj den lätt och lägg över på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
  4. Sätt ugen på 225-250ºC.
  5. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över frön.
  6. Grädda en plåt i taget mitt i ugnen i cirka 8 minuter.

Kockens kommentar

Gifflar härstammar från den österrikiska kipferln. Enligt legenden var det bagarna som uppmärksammade turkarnas nattliga anfall mot Wien 1683. Efter segern bakade man det månskäre­formade brödet som segersymbol, vilket sägs räddade staden från plundring(månskäran = turkisk symbol). Men brödet är äldre än så, läs mer via länk i ingredienslistan > Om gifflar, croissant.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat vitt bröd är runt 35%. Cirka 6 cl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Croissanter av smördeg

Saffransgifflar med mandelmassa

Mandelgifflar

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem