
Tekaka, sötad brödkaka
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 281

Kcal / portion: 403

GBR (GI) / port: 18
Recept: 3627 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 9%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Om tekakor > Äts ej
Om brödkakor > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Sofia
Tillagning (30 min + 1 tim )
- Smält matfettet i en kastrull och häll i mjölk. Värm spadet till 37°C (fingervarmt).
- Deg: Lös upp jästen i en bunke med degspadet och tillsätt salt, socker och mjöl. Arbeta degen tills den blir smidig.
- Vila: Låt degen jäsa under duk till dubbel storlek (cirka 30 minuter).
- Forma: Dela degen i portionsbitar och kavla ut dem på mjölad arbetsbänk till cirka 1 cm tjocka, tekoppsrunda kakor.
- Vila: Lägg över på bakplåtspappersklädd plåt. Nagga hål med en gaffel och låt jäsa övertäckta i cirka 30 minuter.
- Förvärm ugen på 250°C.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 8 minuter.
Kockens kommentar
Begreppet "tekaka" uppträder i svensk litteratur 1984, efter förebild från England där det finns Teacakes. Brödet som är lätt sockrat ansågs passa väl ihop med eftermiddagste, därav namnet. I England är teacake också ett bröd, vanligtvis ett lite sötare jäsdegsbröd som innehåller torkad frukt (läs mer > Om tekakor). Tekakor är en variant av brödkakor, läs mer > Om brödkakor.