Tekaka, sötad brödkaka
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal tekakor: 9

Baka matbröd med jäst >

 

 

Om tekakor >

 

 

Om brödkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Tekaka, sötad brödkaka

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 281

Kcal / portion: 403

GBR (GI) / port: 18

Recept: 3627 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 9%

Kolhydrater: 43%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 144 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Baka matbröd med jäst > Äts ej

Om tekakor > Äts ej

Om brödkakor > Äts ej

...

Skapat av
Sofia

Tillagning (30 min + 1 tim )

  1. Smält matfettet i en kastrull och häll i mjölk. Värm spadet till 37°C (fingervarmt).
  2. Deg: Lös upp jästen i en bunke med degspadet och tillsätt salt, socker och mjöl. Arbeta degen tills den blir smidig.
  3. Vila: Låt degen jäsa under duk till dubbel storlek (cirka 30 minuter).
  4. Forma: Dela degen i portionsbitar och kavla ut dem på mjölad arbetsbänk till cirka 1 cm tjocka, tekoppsrunda kakor.
  5. Vila: Lägg över på bakplåtspappersklädd plåt. Nagga hål med en gaffel och låt jäsa övertäckta i cirka 30 minuter.
  6. Förvärm ugen på 250°C.
  7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8 minuter.

Kockens kommentar

Begreppet "tekaka" uppträder i svensk litteratur 1984, efter förebild från England där det finns Teacakes. Brödet som är lätt sockrat ansågs passa väl ihop med eftermiddagste, därav namnet. I England är teacake också ett bröd, vanligtvis ett lite sötare jäsdegsbröd som innehåller torkad frukt (läs mer > Om tekakor). Tekakor är en variant av brödkakor, läs mer > Om brödkakor.

 

Alternativ

Hålkaka

Hönökakor

Rågkusar

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem