Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 230

Kcal / portion: 218

GBR (GI) / port: 7
Recept: 3932 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 2%
Kolhydrater: 42%
Fibrer: 9%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Grahamsmjöl 5.0 dl 25%
Rågmjöl grovt 1.1 liter 50%
Vattenreduktion bröd -4.0 dl -0%
...
![]()
Skapat av
rebeccajagerhall
Tillagning
- Dag 1.
Ljumma vattnet till ca 40 grader och häll sedan i filmjölken och kontrollera att spadet 37 grader. Smula i jästen i en del av degspadet och rör noga. Blanda i rågflingorna och tillsätt resten av spadet. Låt stå under plastfolie i 1 eller 2 dygn. - Dag 2 eller 3.
Blanda vatten, salt, ättiksprit och sirap i en degbunke. Rör i ?surdegen?. Arbeta i grahamsmjöl och så mycket grovt rågmjöl att degen är lagom fast. Den ska släppa från bunkens kanter. Låt jäsa i ca 2 timmar eller tills den blivit dubbelt så stor. - Arbeta samman degen och ta upp den på mjölat bakbord. dela degen i 16-18 bitar och kavla ut varje bit till en rund kaka (10-12 cm i diameter). Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 30 minuter.
- Nagga kakorna med en gaffel och grädda sedan mitt i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter, ev. lite längre. Låt kakorna svalna på galler under bakduk. Snitta dem där efter runt kanten och dela på dem med en gaffel så du får en över- och undersida.