Klassisk hönökaka, bohuslänsk mjuk brödkaka
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antan stora runda: 4

Om brödkakor >

 

 

Om ljust matbröd >

 

 

Kruskavel >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Klassisk hönökaka, bohuslänsk mjuk brödkaka

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 326

Kcal / portion: 373

GBR (GI) / port: 21

Recept: 1493 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 11%

Kolhydrater: 50%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 115 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om brödkakor > Äts ej

Om ljust matbröd > Äts ej

Kruskavel > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min + 1 tim )

  1. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt ljummet/fingervarmt vatten eller mjölk.  
  2. Tillsätt rumsvarmt eller smält avsvalnat smör, socker/sirap, salt, rågsikt och vetemjöl lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. 
  3. Vila: Låt degen jäsa under bakduk i 30-60 minuter.
  4. Forma: Dela degen i bitar och forma till bullar. Kavla ut dem till runda kakor 0,5-1 centimeter tjocka. Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga/picka dem ordentligt med en gaffel.
  5. Vila: Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
  6. Förvärm ugnen på 250-275°C.
  7. Grädda bröden mitt i ugnen i 5–8 minuter tills de fått lite färg. Låt svalna på ett galler under bakduk.

Kockens kommentar

Hönökaka är en variant av brödkaka (läs mer > Om brödkakor). Den bakas ofta på vetemjöl, mjölk och smör (se recept > Hönökaka på mjölk och smör), men i originalet ingår råg(-sikt), vatten och rapsolja. Hönökaka är en variant av brödkaka (läs mer > Om brödkaka), med ursprung från ön Hönö i Göteborgs norra skärgård. Läs mer > Om hönökaka.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärdena väsentligt (läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion). Vattenhalten i bakad hönökaka är cirka 30%, med andra ord cirka 1 dl vatten har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen.

Alternativ

Hålkakor

Tekaka

Hönökaka på mjölk och smör

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem