
Klassisk hönökaka, bohuslänsk mjuk brödkaka
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 326

Kcal / portion: 373

GBR (GI) / port: 21
Recept: 1493 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 11%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om brödkakor > Äts ej
Om ljust matbröd > Äts ej
Kruskavel > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min + 1 tim )
- Deg: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt ljummet/fingervarmt vatten eller mjölk.
- Tillsätt rumsvarmt eller smält avsvalnat smör, socker/sirap, salt, rågsikt och vetemjöl lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
- Vila: Låt degen jäsa under bakduk i 30-60 minuter.
- Forma: Dela degen i bitar och forma till bullar. Kavla ut dem till runda kakor 0,5-1 centimeter tjocka. Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga/picka dem ordentligt med en gaffel.
- Vila: Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
- Förvärm ugnen på 250-275°C.
- Grädda bröden mitt i ugnen i 5–8 minuter tills de fått lite färg. Låt svalna på ett galler under bakduk.
Kockens kommentar
Hönökaka är en variant av brödkaka (läs mer > Om brödkakor). Den bakas ofta på vetemjöl, mjölk och smör (se recept > Hönökaka på mjölk och smör), men i originalet ingår råg(-sikt), vatten och rapsolja. Hönökaka är en variant av brödkaka (läs mer > Om brödkaka), med ursprung från ön Hönö i Göteborgs norra skärgård. Läs mer > Om hönökaka.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärdena väsentligt (läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion). Vattenhalten i bakad hönökaka är cirka 30%, med andra ord cirka 1 dl vatten har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen.