Kalvsmörsås till stekt kött
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 280
            Kcal / portion: 439
            GBR (GI) / port: 1
Recept: 878 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 27%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om smörsåser > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (20 min )
- Finhacka persilja.
 - Reducera: Häll fond, vatten, socker och citronsaft i en stekpanna på medelvärme. Koka upp under omröring. Låt småkoka till halv mängd.
 - Montera: Vispa ner smör klickvis, en liten bit i taget på svag värme. Såsen skall hålla 40-50°C under tillredning. För hög värme får såsen att skära sig. Vispa samman väl innan nästa smörbit tillsätts. Läs mer > Om smörsåser.
 - Tillsätt finhackad persilja.
 - Såsen passar till stekt kött och fågel.
 
Kockens kommentar
Detta är en emulsionssås, det vill säga en sås där två ovänner förenas. I detta fallet binds vätska med fett genom vispning på svag värme. Läs mer > Om smörsåser.
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
 - Vita såser, bechamelsåser
 - Ljusa såser, veloutesåser
 - Mörka såser, skysåser
 - Smörsåser ¤
 - Hollandaisesåser
 - Oljesås, majonnässåser
 - Senapssåser
 - Salladssås, dressing, pesto
 - Tomatsåser, chilisåser
 - Grillsåser, marinader
 - Asiatiska såser
 - Skum sås, vita krämer ¤
 - Röror till mat och smörgås ¤
 - (Efterrättssås >)