
Friterad banan med glass och jappsås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 208

Kcal / portion: 663

GBR (GI) / port: 10
Recept: 2654 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 11%
Kolhydrater: 24%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (20 min )
- Värm olja till 190ºC. Läs mer > Så friterar man.
- Sås: Smält försiktigt jappen i grädden under omrörning på medellåg värme.
- Skala bananer. Halvera dem på längden (eller tvären).
- Frityrsmet: Blanda mjöl och kylskåpskall öl eller iskallt vatten till en ganska lös klimpig (tempura-)smet (1,2 dl mjöl/dl vätska). Det går åt mer smet vid tillredning än vad som anges i ingredienslistan. Se kommentar.
- Fritera: Doppa bananerna i frityrsmet och lägg ner försiktigt i oljan. Fritera cirka 2 minuter, tills smeten stelnat och fått gyllengul färg. Ta upp med tång eller hålslev. Låt rinna av på hushållspapper.
- Servera med glass eller sirap.
Kockens kommentar
Den klassiska rätt som brukar serveras på svenska kineskrogar är friterad banan med ljus sirap i stället för jappsås.
Frityrsmet som äts: Vill man få rätt portionsvikt och näringsvärden måste man beräkna och ange den mängd som äts (som fastnar på varan), inte den mängd som behövs för tillredning. Mängden beror på ytans storlek och karaktären på frityrsmeten (läs mer > Näringsberäkning panering). En normalstor banans yta är cirka 250 cm². Åtgång mjöl i tempurasmet är cirka 8 gram/100 cm², alltså 20 gram (1/3-dels dl) per banan.
Fettupptag vid fritering: Den mängd fett som upptas vid fritering beror på paneringsmängd (läs mer >Näringsberäkning panering). Normtal 0,3 dl olja per dl mjöl i frityrsmet. I det här fallet = 0,4 dl frityrolja.