
Pâte ā frire, klassisk fransk frityrsmet
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 204

Kcal / portion: 90

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1803 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 7%
Kolhydrater: 26%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om kroketter > Äts ej
Näringsberäkna panering Äts ej
Om fettupptag > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Anna, Kockskolan
Tillagning (10 min + 2 tim )
Se film, klicka på "Hôtellerie" under bilden.
- Smet: Häll mjölet i en bunke. Tillsätt ägg och salt. Rör om lite grann.
- Tillsätt öl gradvis under omrörning med visp till en klimpfri ganska tjock smet.
- Skrapa ner smet från sidorna. Häll lite matolja på ytan och plasta in skålen. Ställ in den i kylskåpet i minst 2 timmar, gärna över natt.
- Förbered: Under tiden förbereds varorna som skall friteras. Torka av fukt. Olja hettas upp.
- Fritera: Strax före friteringen vispas äggvitorna till fast skum. Oljan på smeten blandas samman med smeten. Vänd försiktigt ner (blanda) äggvitan i smeten. Varan doppas i smet och friteras.
Kockens kommentar
Detta är en pösig smet som ger ett krispigt luftigt frityrtäcke. Ibland smaksätts smeten med vanilj eller annat om man till exempel skall fritera munkar. Det finns många varianter av frityrsmet, så även av denna franska smet. Läs mer > Om frityrsmet.
Näring: Den frityrsmet som behövs görs alltid i större mängd än vad som fastar på varan = det som äts. Likaså äts inte frityroljan, men en viss del sugs upp i paneringen. Vill man få ordning på portionsvikt och näringsvärden anges beräknad konsumtionsmängd och fettupptag i ingredienslistan enligt följande mall.
Mjöl | Ägg | Fett | ||
Normtal pâte ā frire | Yta cm˛ | msk | styck | msk |
Åtgång för två sidor | 100x2 | 0,75 | 0,05 | 0,25 |
t.ex. strömming | 60x2 | 0,45 | 0.03 | 0,15 |
t.ex. Schnitzel | 120x2 | 0,90 | 0,06 | 0,30 |
Läs mer > Näringsberäkna panering.