
Friterade panerade jätteräkor
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 112

Kcal / portion: 485

GBR (GI) / port: 19
Recept: 1939 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 1%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (20 min )
- Sås: Tillred hemlagad sås, om sådan önskas (recept via länk nedan). Extra tidsåtgång 25 minuter.
- Räkor: Råa är de svåra att skala. Koka dem någon minut, och kyl av i kallt vatten. Koka inte för länge, för då blir de sega vid stekning. Man kan också halstra dem i stekpanna på hög värme tills skalet blivit rosarött och sedan skala dem.
- Koka ris enligt anvisning på förpackning.
- Panering: Blanda mjöl med salt och lite chilipulver i en skål. Lättvispa ägg med en gaffel i en skål. Doppa räkorna i äggsmeten och sedan i kryddmjölet. Låt vila en stund.
- Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera: Lägg ner räkorna i het olja. Räkorna är klara när de är rosa-vita och flyter upp till ytan efter cirka 2 minuter.
- Lägg upp räkorna på fat och strö över lite extra chilipulver. Servera med sötsur sås att doppa räkorna i.
Kockens kommentar
Passar utmärkt även som förrätt, då utan ris och med färre räkor. På asiatiskt vis kan man doppa räkorna i tempura frityrsmet i stället för panering. Se recept via länk nedan.
Panering som äts: Ingrediensmängderna avser det som äts. Detta för att få rättvisande portionsvikter och näringsvärden. Vid själva paneringen behövs extra mängd. Panerad vara blir ganska fett- och kaloririk. Räkor med panering och fettupptag väger tillagad 160 gram per portion, varav panering 12%. Energimängd 187 Kcal, varav 34% finns i paneringen. Läs mer > Näringsberäkna panering.