
Piggvar med linspuré och chokladsås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 164

Kcal / portion: 824

GBR (GI) / port: 3
Recept: 3296 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 9%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (50 min )
- Tärna och stek bacon krispigt i panna på medelhög värme utan fett. Låt torka på hushållspapper.
- Klipp lite persilja och stek den i fettet på hög värme. Låt torka på hushållspapper.
- Linspuré: Skala och skiva morot, lök och vitlök. Lägg linser, morot, lök, vitlök, späck, fond, vatten och timjan i en kastrull. Koka upp och låt koka svagt i 7 minuter. Klipp i persilja och koka i ytterligare 3 minuter.
- Tag av kastrullen från värmen. Sila av hälften av spadet. Häll resten i en matberedare (eller använd mixerstav) och mixa till slät puré.
- Smaka av med vinäger, smör, salt och peppar. Värm eventuellt på purén före servering om den har kallnat.
- Chokladsås: Låt chokladen smälta i vattenbad (liten kastrull stående i större med sjudande vatten).
- Koka upp vatten, fond och vitt vin i en annan kastrull. Tag av från plattan och häll i chokladen under vispning. Smaka av med salt, peppar och socker. Värm på inför servering.
- Fisk: Koka upp vatten. Ångkoka fisken cirka 4 minuter, tills den blivit kritvit och genomkokt.
- Lägg upp. Garnera med bacon och persilja.
Kockens kommentar
Piggvar som art anses "missgynnad" dvs viss utrotningsrisk. Läs mer i Varufakta > Hotade fiskarter.
Näringsberäkning: Bacon som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel " Bacon som knapersteks". Läs mer, klicka på ingrediensen.
Fisk
- Gravad, rimmad fisk
- Ceviche
- Inkokt fisk
- Kokt fisk, fiskbullar
- Lutfisk
- Pannstekt, halstrad laxfisk
- Pannstekt, halstrad vitfisk
- Pannstekt strömming, makrill
- Fiskburgare
- Ugnslagad laxfisk
- Ugnslagad vitfisk
- Vitfiskgratäng, låda
- Grillad och rökt fisk
- Friterad fisk
- (Sillrätter, SOS >)
- (Fisksoppa, gryta >)