Svensk köttfärssås
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 106
            Kcal / portion: 102
            GBR (GI) / port: 0
Recept: 1022 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 6%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Om italiensk pastasås > Äts ej
Sås till pasta, pizza > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min )
- Skala och finhacka lök, vitlök (alt. pressa).
 - Fräs löken mjuk i matfett cirka 5 minuter på medellåg värme utan att bränna den.
 - Höj till medelhög värme, tillsätt köttfärs och bryn den lätt under omröring i 5 minuter. Smula sönder färsen med en trägaffel.
 - Tillsätt övriga ingredienser. Småkoka i 10 minuter. Rör om då och då.
 
Kockens kommentar
Förebilden är italienarnas Ragu alla Bolognese (som i Bologna). Det är klassisk sås till pasta, och specifikt till tagliatelle i Bologna och till spagetti i Sverige. Passar även bra till gratänger. Läs mer > Om italiensk pastasås. Där finns också film som visar tillagning av såsen på italienskt vis.
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
 - Vita såser, bechamelsåser
 - Ljusa såser, veloutesåser
 - Mörka såser, skysåser
 - Smörsåser ¤
 - Hollandaisesåser
 - Oljesås, majonnässåser
 - Senapssåser
 - Salladssås, dressing, pesto
 - Tomatsåser, chilisåser
 - Grillsåser, marinader
 - Asiatiska såser
 - Skum sås, vita krämer ¤
 - Röror till mat och smörgås ¤
 - (Efterrättssås >)