
Spagetti alla Bolognese - spagetti med köttfärssås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 107

Kcal / portion: 733

GBR (GI) / port: 13
Recept: 2932 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 3%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om tomatsåser > Äts ej
Om spagetti > Äts ej
Om pasta > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (2 tim )
- Skala och finhacka lök. Finhacka selleri och morot.
- Sås: Hetta upp olivolja i en stor stekpanna med höga kanter på hög värme. Finfördela och rör om färsen med ballongvisp eller trägaffel och stek den tills allt kött mörknat. Sänk värmen.
- Tillsätt alla övriga ingredienser. Tillsätt buljong (tärning/fond+vatten) så att såsen får ganska simmig konsistens. Önskas pastan på svenskt vis ovanpå pastan bör slutresultatet vara trögt flytande. Italienarna blandar pastan med såsen som då skall vara lös.
- Koka upp och låt småkoka i minst 45 minuter. Rör om då och då. Smaka av med svartpeppar och salt.
- Pasta: Koka upp rikligt med lättsaltat vatten. Var försiktig med salt, då såsen kan vara ganska salt. Lägg i spagettin och koka den al dente ("med tuggmotstånd").
- Lägg upp pastan och häll över såsen, eller blanda pastan med såsen. Garnera med skivad eller riven parmesan och lite persilja.
Kockens kommentar
Bolognese (en sås från Bologna, i Italien kallad ragu Bolognese) är sannolikt den mest populära såsen till pasta som finns. Antal varianter är stort, nästan varje italiensk mormor har sitt eget recept. Klassiska ingredienser är köttfärs av olika slag, morot, selleri, lök, tomatpasta och rött vin. I Italien används såsen främst till tagliatelle och lasagne, medan Spagetti Bolognese är vanligast i andra länder som Sverige. Se film om tillagning Spagetti Bolognese, klicka på > Om spagetti.