Stekt salt sill med löksås
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 155
            Kcal / portion: 883
            GBR (GI) / port: 7
Recept: 3533 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 8%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (40 min )
- Vattna ur sillen vid behov. Se anvisning på paketet. Det finns urvattnad salt sill att köpa.
 - Potatis: Tvätta och borsta potatisen ren. Koka med skal. Oskalad potatis serveras traditionellt till denna rätt.
 - Sås: Skala och stimla lök. Fräs den mjuk och glansig utan att bränna i matfett på svag värme i 3-5 minuter. 
 - Vispa ner mjöl. Tillsätt mjölk i omgångar. Vispa ner smör och smaksätt med fond. Låt såsen koka under lock i 5-10 minuter. Rör om regelbundet. Salt behövs inte.
 - Sill: Dubbelpanera. Vispa upp ägg med gaffel i en djup tallrik. Häll mjöl på en annan tallrik. Vänd sillen först i mjöl, doppa den sedan i äggvispet och vänd slutligen några gånger till i mjöl. Låt gärna paneringen få vila en kortare stund innan tillagning.
 - Hetta upp matfett i panna på medelhög värme. Stek sillen i rikligt med smör 1-2 minuter på vardera sidan tills paneringen fått färg och blivit knaprig.
 
Kockens kommentar
Stekt sill är klassisk svensk husmanskost. Om filéerna inte är urvattnade skall filéerna ligga i vatten 10-12 timmar (se förpackning). I stället för löksås kan man vispa ur pannan med grädde som serveras till sillen.
Alternativ
Fisk
- Gravad, rimmad fisk
 - Ceviche
 - Inkokt fisk
 - Kokt fisk, fiskbullar
 - Lutfisk
 - Pannstekt, halstrad laxfisk
 - Pannstekt, halstrad vitfisk
 - Pannstekt strömming, makrill
 - Fiskburgare
 - Ugnslagad laxfisk
 - Ugnslagad vitfisk
 - Vitfiskgratäng, låda
 - Grillad och rökt fisk
 - Friterad fisk
 - (Sillrätter, SOS >)
 - (Fisksoppa, gryta >)