
Stekt salt sill med löksås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 155

Kcal / portion: 883

GBR (GI) / port: 7
Recept: 3533 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 8%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (40 min )
- Vattna ur sillen vid behov. Se anvisning på paketet. Det finns urvattnad salt sill att köpa.
- Potatis: Tvätta och borsta potatisen ren. Koka med skal. Oskalad potatis serveras traditionellt till denna rätt.
- Sås: Skala och stimla lök. Fräs den mjuk och glansig utan att bränna i matfett på svag värme i 3-5 minuter.
- Vispa ner mjöl. Tillsätt mjölk i omgångar. Vispa ner smör och smaksätt med fond. Låt såsen koka under lock i 5-10 minuter. Rör om regelbundet. Salt behövs inte.
- Sill: Dubbelpanera. Vispa upp ägg med gaffel i en djup tallrik. Häll mjöl på en annan tallrik. Vänd sillen först i mjöl, doppa den sedan i äggvispet och vänd slutligen några gånger till i mjöl. Låt gärna paneringen få vila en kortare stund innan tillagning.
- Hetta upp matfett i panna på medelhög värme. Stek sillen i rikligt med smör 1-2 minuter på vardera sidan tills paneringen fått färg och blivit knaprig.
Kockens kommentar
Stekt sill är klassisk svensk husmanskost. Om filéerna inte är urvattnade skall filéerna ligga i vatten 10-12 timmar (se förpackning). I stället för löksås kan man vispa ur pannan med grädde som serveras till sillen.
Alternativ
Fisk
- Gravad, rimmad fisk
- Ceviche
- Inkokt fisk
- Kokt fisk, fiskbullar
- Lutfisk
- Pannstekt, halstrad laxfisk
- Pannstekt, halstrad vitfisk
- Pannstekt strömming, makrill
- Fiskburgare
- Ugnslagad laxfisk
- Ugnslagad vitfisk
- Vitfiskgratäng, låda
- Grillad och rökt fisk
- Friterad fisk
- (Sillrätter, SOS >)
- (Fisksoppa, gryta >)