
Svensk omelett naturell
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 153

Kcal / portion: 265

GBR (GI) / port: 0
Recept: 265 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 12%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (10 min )
- Vispa samman ägg vatten och salt med en gaffel i en bunke. Dra ett par varv med pepparkvarn. Finhacka persilja.
- Tillaga: Hetta upp fett i väl rengjord stekpanna på medelvärme tills det börjar fräsa. Se till att fettet når hela botten och kanterna. Sänk värmen något.
- Stek: Hetta upp matfettet i en stekpanna på medelvärme tills det fräser. Häll i omelettsmeten, sänk värmen något. Rör försiktigt om med gaffel eller sked så att lös smet får kontakt med värmen. Arbeta utifrån kanten och inåt. Sluta med detta när smeten börjat stelna mer sammanhängande. Omeletten är klar när den släppt kanten, ytan är krämig och undersidan är gul eller lätt gyllenbrun.
- Servera: Låt omeletten glida över på tallrik från pannan och vik den dubbel med pannan när halva glidit ur. Garnera med hackad persilja.
- Fyllning tillagas i förväg och läggs på halva omeletten innan den hälls upp på tallrik. Se receptgrupp > Fyllda omeletter.
Kockens kommentar
En omelett skall vara rund med jämn yta med krämig ovansida. Undersidan kan vara helt gul eller lätt gyllenbrun, det är en smaksak. Omeletter serveras mer eller mindre fast beroende på personlig smak. En svensk omelett lagas med vatten eller mjölk, vilket gör omeletten mer porös. En fransk enbart med ägg. Steks omeletten på låg värme (<125°C) behöver man inte röra om i smeten. Läs mer om omeletter > Så steks ägg. Där finns också filmer.