Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 225

Kcal / portion: 126

GBR (GI) / port: 6
Recept: 3398 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 1%
Kolhydrater: 45%
Fibrer: 4%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om surdegsbröd > Äts ej
Om surdegsgrund > Äts ej
Så bakas surdegsbröd > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Saltå Kvarn
Tillagning (1 tim 30 min + 72 tim )
Dag 1: Häll korn och vatten i en bunke och låt stå i rumstemperatur över natten.
Dag 2: Koka upp kornen i blötläggningsvattnet. Låt koka i en minut. Stäng av värmen, lägg på ett lock och låt stå i rumstemperatur till dag 3.
Surdeg: Rör ut surdegsgrunden i vatten. Tillsätt rågmjölet och rör eller vispa slätt i en minut. Låt jäsa i minst 12 timmar och max i 18 timmar.
Dag 3: Blanda korngrynen inklusive vattnet med surdegen. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta dem i en degblandare på medelhastighet i 5-10 minuter till en elastisk men fast deg. Justera eventuellt med lite vatten eller vetemjöl. Låt degen sedan jäsa övertäckt i en timme.
Forma: Dela degen i tre delar. Forma varje del till en rektangel, ungefär stor som ett A5-papper (halvt A4). Rulla sedan degen från ena kortsidan till en hård rulle. Täck över degrullarna och låt dem jäsa cirka 30 minuter.
Skär varje rulle i 9 bitar (65-70 g/st). Runddriv (rulla) varje bit till en rund boll. Lägg dem på två bakplåtspapper. Låt bröden jäsa i minst 2 timmar, de ska öka med 50 % i storlek. (Bröden kan också jäsas klart i kylskåpet i upp till 48 timmar).
Ugn: Värm upp ugnen till 250°C och låt den vara varm i minst en halvtimme innan det är dags att grädda. Finns baksten sätts den in i ugnen på näst nedersta nivån. Alternativ sätt in bakplåten (helst dubbla) för att bli varm.
Ångvärme ger knaprig brödskorpa. Sätt in en ugnsplåt eller en gjutjärnspanna längst ner i ugnen.
När bröden har jäst klart snittas ett kors över varje med en vass kniv. Lyft över bullarna bill bakstenen eller bakplåt. Grädda i omgångar. Häll 1 dl kallt vatten på vattenplåten eller i den uppvärmda pannan så att det bildas ånga. Var försiktig så att du inte bränner dig.
Grädda: Sänk värmen till 220 grader och grädda bröden i 15-20 minuter, de ska bli gyllenbruna.
Kockens kommentar
De här bröden går utmärkt att frysa. Lägg dem då varma i en fryspåse, förslut påsen och låt dem svalna där innan du stoppar in påsen i frysen. När du vill bjuda på nybakade bröd tar du fram påsen, låter bröden tina i påsen och värm dem sedan i ugnen på 200 grader i 5-7 minuter!Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beräknas inte automatiskt av systemet utan måste ske manuellt. Avdunstningen påverkar brödets vikt och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat surdegsbröd brukar vara högt cirka 40% (35-45%), vilket ger ett saftigt bröd. Cirka 11 cl vatten per bulle har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.