Surdegsfrallor på korngryn
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal frallor: 27

Om surdegsbröd >

 

 

Om surdegsgrund >

 

 

Så bakas surdegsbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Surdegsfrallor på korngryn

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 225

Kcal / portion: 126

GBR (GI) / port: 6

Recept: 3398 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 1%

Kolhydrater: 45%

Fibrer: 4%

Portionsvikt: 56 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om surdegsbröd > Äts ej

Om surdegsgrund > Äts ej

Så bakas surdegsbröd > Äts ej

...

Skapat av
Saltå Kvarn

Tillagning (1 tim 30 min + 72 tim )

  1. Dag 1: Häll korn och vatten i en bunke och låt stå i rumstemperatur över natten.

  2. Dag 2: Koka upp kornen i blötläggningsvattnet. Låt koka i en minut. Stäng av värmen, lägg på ett lock och låt stå i rumstemperatur till dag 3.

  3. Surdeg: Rör ut surdegsgrunden i vatten. Tillsätt rågmjölet och rör eller vispa slätt i en minut. Låt jäsa i minst 12 timmar och max i 18 timmar.

  4. Dag 3: Blanda korngrynen inklusive vattnet med surdegen. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta dem i en degblandare på medelhastighet i 5-10 minuter till en elastisk men fast deg. Justera eventuellt med lite vatten eller vetemjöl. Låt degen sedan jäsa övertäckt i en timme.

  5. Forma: Dela degen i tre delar. Forma varje del till en rektangel, ungefär stor som ett A5-papper (halvt A4). Rulla sedan degen från ena kortsidan till en hård rulle. Täck över degrullarna och låt dem jäsa cirka 30 minuter.

  6. Skär varje rulle i 9 bitar (65-70 g/st). Runddriv (rulla) varje bit till en rund boll. Lägg dem på två bakplåtspapper. Låt bröden jäsa i minst 2 timmar, de ska öka med 50 % i storlek. (Bröden kan också jäsas klart i kylskåpet i upp till 48 timmar).

  7. Ugn: Värm upp ugnen till 250°C och låt den vara varm i minst en halvtimme innan det är dags att grädda. Finns baksten sätts den in i ugnen på näst nedersta nivån. Alternativ sätt in bakplåten (helst dubbla) för att bli varm.

  8. Ångvärme ger knaprig brödskorpa. Sätt in en ugnsplåt eller en gjutjärnspanna längst ner i ugnen. 

  9. När bröden har jäst klart snittas ett kors över varje med en vass kniv. Lyft över bullarna bill bakstenen eller bakplåt. Grädda i omgångar. Häll 1 dl kallt vatten på vattenplåten eller i den uppvärmda pannan så att det bildas ånga. Var försiktig så att du inte bränner dig.

  10. Grädda: Sänk värmen till 220 grader och grädda bröden i 15-20 minuter, de ska bli gyllenbruna.

Kockens kommentar

De här bröden går utmärkt att frysa. Lägg dem då varma i en fryspåse, förslut påsen och låt dem svalna där innan du stoppar in påsen i frysen. När du vill bjuda på nybakade bröd tar du fram påsen, låter bröden tina i påsen och värm dem sedan i ugnen på 200 grader i 5-7 minuter!

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beräknas inte automatiskt av systemet utan måste ske manuellt. Avdunstningen påverkar brödets vikt och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat surdegsbröd brukar vara högt cirka 40% (35-45%), vilket ger ett saftigt bröd. Cirka 11 cl vatten per bulle har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Passar till

Småbröd grundrecept

Skållade havrebullar

Fiberrika rågflingebullar

Grahamsfrallor

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem