
Skållade havrebullar
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 265

Kcal / portion: 78

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1882 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 5%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 7%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Om ljust matbröd > Äts ej
Så bakas ljust bröd > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim + 1 tim )
- Skållning: Lägg havregryn i en bunke och klicka i smör. Häll på kokande vatten och blanda om. Låt stå i 5 minuter. Tillsätt kallt vatten och rör om.
- Låt smeten svalna tills fingervarmt (~37°C). Smula i jästen och rör om så att jästen löses upp.
- Deg: Tillsätt salt, sirap och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper bunken. Låt jäsa övertäckt i 35 minuter.
- Sätt ugnen på 250°C. Sätt in en bakplåt.
- Forma: Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Rulla ut till längder och dela varje i portionsbitar ā 50 gram styck för små bullar. Runddriv (rulla) bullarna och lägg på bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
- Pensla med vatten och strö på havregryn.
- Grädda cirka 8 minuter.
Kockens kommentar
Skållning innebär att hett vatten hälls över mjöl som då "skållas" och blandas till en tjock vällingliknande gröt. Detta gör att mjölet binder större mängder vatten utan att bli klistrig. Brödet blir elastiskt, aromatiskt och saftigt, som dessutom håller sig längre än annat bröd. Läs mer > Så skållas mjöl.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 14 cl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.