
Vegetarisk grönsaksaladåb
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 26

Kcal / portion: 53

GBR (GI) / port: 0
Recept: 212 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om inkokning, aladåb > Äts ej
Om fondgelé > Äts ej
Aladåbform > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min + 4 tim )
Se film, klicka på "Cocina" under bilden ovan.- Fyllning: Som fyllning kan kan allehanda vegetariska ingredienser väljas enligt egen smak. Morot är en bra grund att välja. Tänk på att välja varor med olika färger och gärna smakrika sådana. Rotsaker kokas al dente, svamp, sparris och rädisor förvälls eller lättsteks.
- Förbered: Ansa grönsakerna. Hacka, tärna i mindre bitar. Persilja finhackas. Förväll eller stek det som behövs.
- Koka: Lägg i kastrull tärnade morötter och buljong eller vatten med buljongtärning. Koka upp och låt småkoka en liten stund tills morötterna är "al dente" (med tuggmotstånd).
- Sila koket i en kastrull. Lägg morötterna åt sidan. Tillsätt agar-agar i spadet och koka upp och låt småkoka några minuter. Smaka av med salt och kryddor, Tänk på att smakerna förminskas när spadet kallat.
- Forma: I filmen används två runda formar ā 3,5 dl (= 360 g/portion). Vi tycker att fyra 2-deciterns koppar passar bättre till en lätt förrätt. Alternativt används en fyrkantig terrin (form) och att man sedan skär upp skivor till gästerna.
- Fyllning: Börja med persilja i botten. Varva sedan ingredienser i vackra färglager. Häll på varmt spad. Ställ i kylskåp några timmar, helst över natt.
- Servera: Lossa aladåben från formen och stjälp upp på tallrikar. Servera med citronklyfta.
Kockens kommentar
Att tillreda aladåben i en terrin, fyrkantig form, ger uppskuret vackra skivor vid servering och mängden kan anpassas efter behov.Agar agar framställs av rödalger ("havstång"). Det är ett vegetariskt alternativ till gelatin. Läs mer, klicka på ingrediensen.
Aladåb, förr "ā la daube" är en förvanskning av franskans dito begrepp, som i Frankrike är en köttgryta. Inkokta varor som serveras i kalla i gelé benämns "aspic", vilket även gäller i de flesta andra länder. Läs mer > Om inkokning, aladåb.
Förrätter
- Brödförrätt
- Salladsförrätter ¤
- (Sallad till maten >)
- Gröna förrätter
- Kall förrättssoppa
- Varm förrättssoppa
- Blini-, crepes-, våffelförrätt
- Fiskförrätter
- Förrätt med räkor, kräftor
- Hummerförrätter
- Krabbförrätter
- Förrätt med musslor
- Ostronförrätter ¤
- Övriga skaldjursförrätter
- Köttförrätter
- (Sillrätter >)