Custard buttercream, äggsmörkräm, German and Diplomat buttercream
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal dl: 15

Om vaniljsås, äggkräm >

 

 

Om smörkräm >

 

 

Om kräm, krämefterrätt >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Custard buttercream, äggsmörkräm, German and Diplomat buttercream

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 396

Kcal / portion: 351

GBR (GI) / port: 1

Recept: 5264 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 32%

Kolhydrater: 25%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 89 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej

Om smörkräm > Äts ej

Om kräm, krämefterrätt > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim + 1 tim )

Se film, klicka på "Bake and Toss" under bilden ovan.

  1. Vaniljkräm: Vispa samman hälften av mjölken med äggulor och socker i en bunke. Tillsätt stärkelse och mjöl och vispa samman till jämn smet utan klumpar.
  2. Häll resten av mjölken i en kastrull och värm upp på medelvärme. Tillsätt vanilj. Ta av från värmen när mjölken börjar sjuda, bubbla runt kastrullens kant. Den skall inte koka.
  3. Häll sakta hälften av den varma mjölken i smeten (tunn stråle) samtidigt med ordentlig vispning. Vispa runt så att krämen svalnar något och tillsätt resten av mjölken i omgångar så att äggmassan inte klumpar sig (koagulerar).
  4. Sila ner krämen i en rengjord kastrull. Värm upp på medelvärme under konstant vispning tills smeten börjar koka och tjocknat. Stäng av värmen.
  5. Tillsätt smör och rör samman till jämn slät smet. Sila smeten så att inga klumpar finns kvar. Täck ytan med plastfilm och låt krämen kallna.
  6. Denna vaniljkräm kan användas som den är till fyllning av pajer, chouxbakelser och andra bakverk. Används till tysk smörkräm eller diplomatsmörkräm. 

Tysk smörkräm:

  1. Vispa eller rör smöret mjukt och bekgult. Vispa samman med florsocker till jämn fyllig smet. Mängd socker enligt eget önskemål.
  2. Vispa samman med sval eller rumsvarm vaniljkräm, lite i taget till önskad konsistens.
  3. Nu är smeten klar att användas till garnering eller fyllning av tårtor och pajer, eller till spritsning av bakverk som cupcakes.

Diplomatsmörkräm:

  1. Vispa grädden styv (raka toppar, läs mer > Så vispas grädde).
  2. Vispa samman med sval eller rumsvarm vaniljkräm, lite i taget till önskad konsistens. Smaksätt med florsocker om extra sötma önskas.
  3. Nu är smeten klar att användas till garnering eller fyllning av tårtor och pajer, till spritsning av bakverk eller till dessert.

Kockens kommentar

Tjock vaniljkräm (custard cream) blandat med smör benämns Custard buttercream. Alltså en "vaniljkräms­smörkräm" vilket vi behagar kalla "äggsmörkräm". Ingrediensmängderna varierar en hel del i olika recept, till exempel mängden socker.

Smörkräm med vaniljsås ("engelsk smörkräm"): I boken Konditori utgiven av Sv. Bagare & Konditorer anges ett recept "engelsk smörkräm" som tillreds på avsvalnad crème Anglais (21-24°C) blandad med mjukt smör och sedan med avsvalnad italiensk maräng. Blandas väl och används direkt. Det är en ganska lös och instabil smörkräm. Benämns "engelsk" för att crème Anglais ingår. Det är dock inget allmänt accepterat namn och vi har inte kunnat hitta receptet i andra kokböcker och på internet.

Alternativ

Smörkräm grundrecept

Italiensk luftig smörkräm

Schweizisk luftig smörkräm

Fransk fast smörkräm

Tjock vaniljkräm

Fransk konditorkräm

Spritsning med smörkräm

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem