Schweizisk luftig smörkräm
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 495
            Kcal / portion: 207
            GBR (GI) / port: 3
Recept: 4135 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 39%
Kolhydrater: 35%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så vispas ägg > Äts ej
Om smörkräm > Äts ej
Om kräm, krämefterrätt > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min + 1 tim )
Se film, klicka på "Jemma" under bilden ovan.
- Förbered: Rumstemperera ägg och smör i 1 timme. Schweizisk maräng tillreds över värme (vattenbadskastrull). För detaljerad beskrivning se dito recept via länk nedan (läs > Så lagas maränger).
 - Maräng: Dela vita från gulor. Vispa äggvita med socker ordentligt i cirka 10 minuter tills smeten når en temperatur runt 60°C (minst 50°C och högst 70°C). I filmen på lite annorlunda sätt.
 - Ta ur bunken och fortsätt vispa till styv maräng (läs mer > Så vispas ägg). Låt svalna.
 - Smörkräm: Vispa ner smör klickvis lite i taget. Tillsätt smaksättare vilket vanligtvis är vanilj och färg om så önskas. Sluta vispa när smöret blandas ut och smeten är silkeslen.
 - Nu är krämen klar att används till garnering av tårtor eller som topping på muffins/cupcakes e.d.
 
Kockens kommentar
Smörkräm är smör blandat med socker. För att få en luftigare kräm kan smöret blandas med italiensk eller schweizisk maräng som i detta fallet. Det finns även så kallad fransk och engelsk smörkräm (se recept via länk nedan). En luftig smörkräm är särskilt användbart som topping av bakverk. Läs mer > Om smörkräm.Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
 - Saffransbröd
 - Semlor
 - Mjuka sockerkakor
 - Muffins, cupcakes
 - Kladdkaka, brownies
 - Rulltårtor
 - Kavlade småkakor
 - Pepparkakor
 - Skurna småkakor
 - Rullade, runda småkakor
 - Spritsade kakor, kakkringlor
 - Klickkakor, flarn
 - Formkakor
 - Friterade kakor, bakverk
 - Rån, kex, skorpor
 - Smörkräm till bakverk