
Schweizisk luftig smörkräm
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 495

Kcal / portion: 207

GBR (GI) / port: 3
Recept: 4135 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 39%
Kolhydrater: 35%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så vispas ägg > Äts ej
Om smörkräm > Äts ej
Om kräm, krämefterrätt > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min + 1 tim )
Se film, klicka på "Jemma" under bilden ovan.
- Förbered: Rumstemperera ägg och smör i 1 timme. Schweizisk maräng tillreds över värme (vattenbadskastrull). För detaljerad beskrivning se dito recept via länk nedan (läs > Så lagas maränger).
- Maräng: Dela vita från gulor. Vispa äggvita med socker ordentligt i cirka 10 minuter tills smeten når en temperatur runt 60°C (minst 50°C och högst 70°C). I filmen på lite annorlunda sätt.
- Ta ur bunken och fortsätt vispa till styv maräng (läs mer > Så vispas ägg). Låt svalna.
- Smörkräm: Vispa ner smör klickvis lite i taget. Tillsätt smaksättare vilket vanligtvis är vanilj och färg om så önskas. Sluta vispa när smöret blandas ut och smeten är silkeslen.
- Nu är krämen klar att används till garnering av tårtor eller som topping på muffins/cupcakes e.d.
Kockens kommentar
Smörkräm är smör blandat med socker. För att få en luftigare kräm kan smöret blandas med italiensk eller schweizisk maräng som i detta fallet. Det finns även så kallad fransk och engelsk smörkräm (se recept via länk nedan). En luftig smörkräm är särskilt användbart som topping av bakverk. Läs mer > Om smörkräm.Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk