
Bruna bönor med fläsk
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 131

Kcal / portion: 627

GBR (GI) / port: 23
Recept: 2506 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 6%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 5%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (15 min )
- Skala och koka potatis om sådan önskas. Om så minskas mängden bönor lämpligtvis.
- Värm de färdigkokta bönorna i en kastrull. Smaka av med salt, ättika, sirap eller socker till lagom sötsur smak.
- Hetta upp en stekpanna med lite matfett. Lägg i några skivor fläsk och stek dem knapriga. Stek i omgångar. Fläsket kan varmhållas i ugn, men bör helst serveras nystekta.
Kockens kommentar
Bruna bönor äts numera främst i Sverige, där de blev populära på 1800-talet. Förekommer ibland som rätt på julbordet. Bönorna skall klassiskt ha söt-sur smak. Till bönorna serveras stekt fläsk, ibland även potatis. Äts även tillsammans med köttbullar eller korv.
Näringsberäkning: Stekfläsk som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel " Stekfläsk som knapersteks". Läs mer, klicka på ingrediensen.