
Laxbullar med karamelliserade svartrötter
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 152

Kcal / portion: 670

GBR (GI) / port: 10
Recept: 2679 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 4%
Kolhydrater: 23%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim 30 min )
- Skala och koka potatis. Låt den svalna. Skär laxen i bitar.
- Blanda 1/4-del av ströbrödet med grädden. Låt svälla i minst 10 minuter.
- Lägg lax, potatis, ägg och ströbrödsblandning i en matberedare. Salta, peppra. Kör till fin färs. Låt stå i minst 15 min *).
- Lägg svartrötterna i vatten en stund. Skär fikon i klyftor och koka dem med svartvinbärsgelén tills såsen fått en sirapsliknande konsistens **).
- Skala svartrötter och skär i portionsbitar. Lägg dem i en skål och pressa citron över. Citronen gör så att de behåller fräschören.
- Koka upp vatten i en kastrull med lite salt. Koka svartrötterna i cirka 10 minuter tills de börjar mjukna, men har kvar en hård kärna i mitten. Lägg över i kallt vatten**).
- Forma små bollar av färsen med vattensköljda händer och rulla dem i ströbröd. Hetta upp smör i panna och stek bullarna gyllenbruna.
- Hetta samtidigt upp en annan panna med smör. Lägg i svartrötterna. Häll över fikonsirapen och rör om försiktigt, vilket ger svartrötterna en fin karamellisering. Salta.
Kockens kommentar
*) Så här långt kan färsen förberedas.**) Så här långt kan sås och svartrötter förberedas.
Fisk
- Gravad, rimmad fisk
- Ceviche
- Inkokt fisk
- Kokt fisk, fiskbullar
- Lutfisk
- Pannstekt, halstrad laxfisk
- Pannstekt, halstrad vitfisk
- Pannstekt strömming, makrill
- Fiskburgare
- Ugnslagad laxfisk
- Ugnslagad vitfisk
- Vitfiskgratäng, låda
- Grillad och rökt fisk
- Friterad fisk
- (Sillrätter, SOS >)
- (Fisksoppa, gryta >)