Matavfall avser i detta fallet de varor som produceras men som inte konsumeras. Därvid inbegrips icke ätbara delar som skal, ben, vissa inälvor med mera. Avfall uppstår i produktionsprocessen och av konsumenter. Enligt Jordbruksverkets uppskattning ett avfall på 1,3 miljoner år 2018 ton fördelat på olika led enligt nedan.
Matsvinn är de ätbara delarna av matvaror och dryck som inte konsumeras. Av hushållens matinköp uppskattar Jordbruksverket att 45 kilo kastas per person och år.
Anmärkning: Det finns inte några klara definitioner på matavfall eller matsvinn och statistikunderlaget är bristfälligt. Tillförlitligheten i materialet kan ifrågasättas.
Åtgärder: I FN:s globala mål för hållbar utveckling (delmål 12.3) anges att "Till 2030, halvera det globala matsvinnet per person i butiks- och konsumentledet, och minska minska matsvinnet längs längs hela livsmedelskedjan, även förlusterna efter skörd". Enligt Jordbruksverket kan svinnet minskas enligt följande.
- Jordbruk och fiske 7% (98.000 ton, 10 kg/person).
- Livsmedelsindustrin 3% (37.000 ton, 4 kg/person).
- Livsmedelsbutiker 8% (100.000 ton, 10 kg/person).
- Storkök och restauranger 13% (173.000 ton, 14 kg/person).
- Hushåll 70% (917.000 ton, 95 kilo/person).
Matsvinn är de ätbara delarna av matvaror och dryck som inte konsumeras. Av hushållens matinköp uppskattar Jordbruksverket att 45 kilo kastas per person och år.
Anmärkning: Det finns inte några klara definitioner på matavfall eller matsvinn och statistikunderlaget är bristfälligt. Tillförlitligheten i materialet kan ifrågasättas.
Åtgärder: I FN:s globala mål för hållbar utveckling (delmål 12.3) anges att "Till 2030, halvera det globala matsvinnet per person i butiks- och konsumentledet, och minska minska matsvinnet längs längs hela livsmedelskedjan, även förlusterna efter skörd". Enligt Jordbruksverket kan svinnet minskas enligt följande.
- begränsa växtsjukdomar och växtskadegörare ytterligare,
- vidta ännu större försiktighet vid skörd och hantering,
- ordna ännu bättre lagringsförhållande för frukt, grönsaker och spannmål,
- minska viltskadorna i fält,
- förbättra kontakt mellan producenter och senare led i kedjan för att bättre planera och ta gemensamt ansvar vid överskott,
- motverka otillbörliga handelsmetoder, unfair trading practices (UTP), som att köpare gör sena ändringar, avbeställer eller skickar produkter i retur istället för att få dem sålda,
- hitta avsättning för frukt och grönt som sorteras bort på grund av färg och form till exempel genom förädling,
- öka kunskapen hos konsumenter om användning av frukt och grönt som till exempel inte har perfekt utseende,
- förbättra djurhälsan och djurvälfärden ytterligare
- avla för ännu friskare djur,
- öka möjligheten att ta tillvara på köttet från djur som avlivas på gården,
- ta tillvara på hönsköttet som livsmedel,
- arbeta för ett bättre utnyttjande av hästkött som människoföda,
- resursanvändning inom fisket.