Matavfall avser i detta fallet de varor som produceras men som inte konsumeras. Därvid inbegrips icke ätbara delar som skal, ben, vissa inälvor med mera. Avfall uppstår i produktions­processen och av konsumenter. Enligt Jordbruksverkets uppskattning ett avfall på 1,3 miljoner år 2018 ton fördelat på olika led enligt nedan.
  • Jordbruk och fiske 7% (98.000 ton, 10 kg/person). 
  • Livsmedelsindustrin 3% (37.000 ton, 4 kg/person).
  • Livsmedelsbutiker 8% (100.000 ton, 10 kg/person).
  • Storkök och restauranger 13% (173.000 ton, 14 kg/person).
  • Hushåll 70% (917.000 ton, 95 kilo/person).
År 2011 gjorde FOA (FN) en global uppskattning som visade att ungefär 1/3-del av all mat som produceras i världen inte äts upp.  

Matsvinn är de ätbara delarna av matvaror och dryck som inte konsumeras. Av hushållens matinköp uppskattar Jordbruksverket att 45 kilo kastas per person och år.

Anmärkning: Det finns inte några klara definitioner på matavfall eller matsvinn och statistikunderlaget är bristfälligt. Tillförlitligheten i materialet kan ifrågasättas. 

Åtgärder: I FN:s globala mål för hållbar utveckling (delmål 12.3) anges att "Till 2030, halvera det globala matsvinnet per person i butiks- och konsumentledet, och minska minska matsvinnet längs längs hela livsmedelskedjan, även förlusterna efter skörd".  Enligt Jordbruksverket kan svinnet minskas enligt följande.
  • begränsa växtsjukdomar och växtskadegörare ytterligare,
  • vidta ännu större försiktighet vid skörd och hantering, 
  • ordna ännu bättre lagringsförhållande för frukt, grönsaker och spannmål,
  • minska viltskadorna i fält,
  • förbättra kontakt mellan producenter och senare led i kedjan för att bättre planera och ta gemensamt ansvar vid överskott,
  • motverka otillbörliga handelsmetoder, unfair trading practices (UTP), som att köpare gör sena ändringar, avbeställer eller skickar produkter i retur istället för att få dem sålda,
  • hitta avsättning för frukt och grönt som sorteras bort på grund av färg och form till exempel genom förädling,
  • öka kunskapen hos konsumenter om användning av frukt och grönt som till exempel inte har perfekt utseende,
  • förbättra djurhälsan och djurvälfärden ytterligare
  • avla för ännu friskare djur, 
  • öka möjligheten att ta tillvara på köttet från djur som avlivas på gården,
  • ta tillvara på hönsköttet som livsmedel,
  • arbeta för ett bättre utnyttjande av hästkött som människoföda,
  • resursanvändning inom fisket.
Läs mer via länkar nedan,
 


Läs mer

Matsvinn Jordbruksverket

Matsvinn Livsmedelsverket

Matsvinnet.se