KRAV-märket sitter på mat som har producerats på ett hållbart sätt. Kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genomodifierade organismer (GMO) får inte användas.
2008 fanns det 3.100 Kravmärkta varor och drycker.
Det är också viktigt hur djuren har det. KRAV-godkänd djurhållning tar stor hänsyn till djurens hälsa och naturliga beteenden. En balans mellan djurhållning och växtodling är viktig. Så stor del som möjligt av djurens foder produceras på den egna gården. Då kan näringen gå runt i ett kretslopp på gården.
Få livsmedelstillsatser är tillåtna att använda.
KRAV-märkta produkter är kontrollerade och certifierade i en obruten kedja från jord till bord. Minst en gång per år kommer en kontrollant och undersöker att produktionen sker enligt KRAVs regler. Alla led kontrolleras från lantbruket, via förädling och distribution till dess att KRAV-märket sätts på produkten.
Om KRAV
KRAVs verksamhetsidé är att verka för en ökad produktion och konsumtion av ekologiska livsmedel och råvaror från ekologiskt jord- och vattenbruk samt fiske.
KRAV bildades 1985 för att skapa en trovärdig märkning av ekologiska livsmedel och förenkla för konsumenter att göra en miljöinsats genom sina dagliga inköp. KRAV drivs i formen av en ekonomisk förening med 28 medlemsorganisationer. Kansliet ligger i Uppsala.