Mincemeat

Mincemeat

(mincemeat ("hackat kött") = klassisk engelsk pajsylt med eller utan kött till mince pie)

Engelsk översättning mincemeat = classic English pie jam to mince pie

Fransk översättning mincemeat ("viande hachée") = confiture de tarte anglaise classique, avec ou sans viande pour mince pie

Italiensk översättning mincemeat ("carne macinata") = marmellata di torta classica inglese, con o senza carne per mince pie

Tysk översättning mincemeat = („Hackfleisch“) = klassische englische Kuchenmarmelade, mit oder ohne Fleisch für Mince Pie

Spansk översättning mincemeat ("carne picada") = clásica mermelada de pastel inglesa, con o sin carne para mince pie

Mincemeat ("hackat kött") var från början en kryddig och söt köttblandning (därav namnet), men är numera en syltliknande engelsk fruktblandning som traditionellt används som fyllning i dessertpaj till jul (mince pie, mincemeat pie).

Historia: Mincemeat var på 1600-talet ett sätt att bevara lammkött utan salt som korsfarare lärde sig på sina resor till det Heliga Landet. Hackat lammkött blandades med njurfett, torkade dadlar, kryddor och vin eller vinäger som 
på 1700-talet ersattes med konjak. Kanel, kryddnejlika och muskot var viktigaste smaksättarna vilka symboliserade gåvorna till Jesus vid hans födelse. Köttblandningen används som fyllning i pajdegsskal. Pajens bakades i en stor form liknande en krubba. Ovanpå rätten lades en avbildning av Jesusbarnet, som sedan togs bort innan rätten serverades som måltid. Den ursprungliga anrättningen innehöll mestadels kött. Med tiden har mängden kött i denna matpaj minskat för att i modern tid helt uteslutas.  

Victoriansk mincemeat: I det viktorianska England på 1800-talet användes en mindre mängd kött vanligen oxtunga eller nötkött, njurfett, oftast korinter och russin i stället för dadlar, råsocker, kanderade citrusskal, citronjuice och hackat äpple smaksatt med muskot och konjak. Se film "Victorian mince pie" via länk nedan.  

Nutida mincemeat innehåller som regel inget kött, utan består av korinter, russin eller katrinplommon blandat med finhackad torkad eller kanderad frukt, hackat äpple tillsammans med lite njurtalg (eller smör) och smaksatt med brunsocker, kanel, muskot, ingefära, kryddnejlika, kryddpeppar, citrusskal och juice, samt en skvätt konjak, rom eller sherry. Det finns olika blandningar. Sylten används som fyllning i en pajdegsbakelse (av mördeg). Serveras traditionellt till jul och till Thanksgiving. Används även i andra bakverk, som smörgåspålägg och som smaksättare. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.


Kommentar: Make mincemeat of somebody = göra hackmat/slarvsylta av någon. Operation Mincemeat var under andra världskriget en framgångsrik brittisk operation där en död kropp, försedd med falska militära dokument, användes för att vilseleda tyskarna om invasionen av Sicilien. Det finns en spännande dokumentär att leta upp på internet.  

© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-06
Läs mer

Film: Victorian mince pie

Film: Victorian Mincemeat With Meat

Recept med Mincemeat

Det finns 2 recept med Mincemeat