Blomvatten

Blomvatten

(blomvatten, rosenvatten, apelsinblomsvatten, bandung)

Engelsk översättning rose water, orange flower water, orange blossom water

Fransk översättning eau de rose, eau de fleur d´oranger

Italiensk översättning acqua di rose, acqua di fiori d´arancio

Tysk översättning Rosenwasser, Orangenblütenwasser

Spansk översättning agua de rosas, agua de azahar

Blomblad av olika slag används som smaksättare av vatten, till exempel från rosor och apelsinträd.  Bidraget av arom är dock större än av smak.
  • Rosenvatten är vatten smaksatt med rosenblad från släktet Rosa. Används främst inom kosmetik till ansiktsvatten och parfym. Ibland till maträtter (se recept > Rosenmarsmallows). Vanligt förekommande i Turkiska och sydostasiatiska sötsaker. I Malaysia och Singapore blandas det med mjölk till en dryck som kallas "bandung". Förr använt i Europa som ett alternativ till vanilj innan denna vara blev tillgänglig. Förekom i Persien (Iran) redan för ett par tusen år sedan. Sultanen Saladin renade Omarmoskén i Jerusalem med rosenvatten efter segern mot korsfararna i slutet av 1100-talet. Europas korsfarare tog hem rosenvatten vilket blev populärt bland hoven. Rosenvatten användes också i murbruk för att ge byggnaden väldoft när solen låg på.
  • Apelsinblomsvatten har traditionellt använts i matlagning i länderna runt Medelhavet, det vill säga där apelsiner odlas. Mest för dess aromatiska verkan, mindre för smakens skull. Särskilt i bröd till exempel i provencalskt gibassier, spanskt roscķn, franska madeleinekakor och i Tunisiska samsa (en slags pirog). Förekommer också som aromat i marockanskt kaffe och i sötsaker till exempel i franska pralines rouge (se dito recept). Apelsinblomsvatten anses vara bästa sättet att locka fram mandelsmaken ur pistagenötter. Apelsinvatten blandas i vissa cocktails bland andra Ramos Gin Fizz.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2021-02

Recept med Blomvatten

Det finns 3 recept med Blomvatten