Skogens grönsaker och bär }

Fotograf/bild: Lars Lerin, Galleri Sandgrund

Skogens grönsaker och bär }

(Ätbara träd: björk, bok, ek, gran, hassel, hägg, alm, lind, lönn, tall, Ätbara buskar: , Skogens örter: )

Ta tillvara möjligheterna som skogen erbjuder, inte bara bär och svampar. Här en lista på ätbart. De mest populära och de som förekommer i recept har egna avsnitt på hemsidan. Det är inte bara i skogen man kan göra fynd, mycket finns i våra samhällen att fynda, som nypon, rönnbär, aronia och fläder. Svamp, se kapitel > Om matsvamp. Blommor, se > Ätbara blommor.

Träd:

  • Björk: Vår och försommar. Späda blad och knoppar är ätbara färska eller kokta i sallader, soppor, pajer mm. Tidigt på våren kan saven användas som måltidsdryck, vin, mjöd eller kokas till sirap. Den inre gröna barken användes förr i bröd i brist på mjöl.
  • Bok: På våren kan späda blad med lätt söt smak användas i sallad. På hösten är bokollon ätbara kokta eller rostade.
  • Ek: Ekollon har hög halt av garvsyra som ger bitterbesk smak. Som omogna är de gröna och saknar skal och är mildare än de mogna som fått skal. Ollonen är goda att rosta i het ugn och ätas som snacks eller användas i bröd.
  • Gran: På försommaren kan granes skott användas i sallad och som smaksättare. Markägarens tillstånd krävs.
  • Hasselträdet ger oss hasselnötter på hösten. Läs mer > Hasselnötter.
  • Hägg: Vårblommorna och höstens bär har sträv och bitter smak som slånbär och liknade bittermandel men svagare. Mildras av infrysning. Kan används som smaksättare av saft, vin, sprit och desserter. 
  • Skogsalm: Späda blad på våren kan användas i sallader och fröna med nötig smak som andra frön till exempel i fröknäckebröd.
  • Lind: Blommorna används till te.
  • Lönn: Späda vårblad och blommor med lätt sötaktig smak kan användas i sallader. Saven är drickbar och kan kokas ner till sirap. Den lönnsiraps som säljs i handeln är dock från den nordamerikanska arten sockerlönn. Läs mer > Lönnsirap.
  • Tall: Nytillkomna tallbarr längst ut på grenarna kan kokas till vitaminrik dryck eller användas till te. Gärna blandat med granskott.

Buskar och ris:

  • Aronia: Bären kan användas till sylt, gelé, saft och vin. Smaken är något sträv och bör som rönnbär vara frostnupna.
  • Berberis: Bären har syrlig smak som kan ätas färska eller torkade. Utmärkt till gelé eller marmelad.
  • Björnbär: Utmärkt god färsk eller som sylt. Läs mer > Björnbär.
  • Blåbär: Folkkärt bär, god färsk, syltad eller saftad. Läs mer > Blåbär.
  • En: Enbuskens bär är en utmärkt krydda till mat, särskilt vilträtter. Läs mer > Enbär.
  • Fläder: Fläderblommorna från Äkta fläder har en karaktäristisk smak av vilka man gör god saft. Läs mer > Fläder
  • Hallon
  • Havssälting
  • Havtorn
  • Häggmistel
  • Krikon
  • Kråkbär
  • Lingon
  • Ljung
  • Odon
  • Oxel
  • Rönn
  • Slån
  • Syren
  • Smultron
  • Tranbär

Örter:

  • Bergsbräsma har en krasseliknande, milt pepprig smak. Blad och och blommor, kan ätas råa i sallad eller användas som soppgrönsak.
  • Brännnässla, späda vårskott kan användas i sallad och till klassisk nässelsoppa. Läs mer  > Nässlor.
  • Daggåpa används till örtte.
  • Groblad
  • Gökärt
  • Harsyra kan plockas på sommaren och användas i sallader och sås för sin syrliga pikanta smak.
  • Hjortrons syrliga bär används till sylt, dessert och likör. Läs mer > Hjortron. 
  • Humleblomster: Jordstammen är klassisk naturmedicin mot magbesvär. Ett avkok av stammen med mjölk och socker kallas Indian Chocolate. Doft och smak påminnande om kryddnejlika.
  • Hundkäx
  • Jordreva
  • Kamomill
  • Kirskål
  • Kvanne
  • Kvickrot
  • Kärleksört
  • Lav
  • Lomme
  • Löktrav
  • Marviol
  • Maskros
  • Mjölke
  • Penningört
  • Pors
  • Ramslök
  • Renfana
  • Ros
  • Röllika
  • Saltarv
  • Snärjmåra
  • Sommargyllen
  • Spjutmåla
  • Strandaster
  • Strandkål
  • Strandmålla
  • Svinmålla
  • Våtarv
  • Äkta johannisört

 Cicoria, Knölklocka Tusensköna Viol

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-10

Läs mer

Skogsskafferiet

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj