
Gult te
(Junshan Yinzhen, Huoshan Huangya, Meng Ding Huangy, Da Ye Qing, Huang Tang)
Hälsa: Gult te anses ha lugnande och avkopplande verkan. Det innehåller liksom grönt te, mer antioxidanter och andra näringsämnen än svart te och anses därför häsosammare. Läs mer > Grönt te.
SÅ ANVÄNDS GULT TE
Gult te kan avnjutas när som helst på dagen för sin lugnande verkan. Passar inte ihop med mat för att det har för tunn, subtil smak. I Kina används gult te som exklusiv gåva.
Bryggning ("Western style"): 1 rågad tsk per tekopp (2 gram/3 dl). Vattentemperatur 85°C (2,5 dl kokhett vatten + 0,5 dl kallt kranvatten i rumsvarm kanna/kopp). Dragningstid 2 minuter (påtår 1 minut) Läs mer > Tillagning te.
Ceremoniell bryggning ("Easterns style"): 3 tsk (5 gram) per 1,5 dl. Vattentemperatur 85°C. Dragningstid 5 sekunder (4 gånger påtår à 5 sekunder) Läs mer > Teceremonier.
Smak: Smaken är mildare och mindre "gräsig" än grönt te. Det är ett rent te, friskt som sommardagg och med en subtil kvardröjande sötma. Ett te fräscht som grönt te och samtidigt med den elegans som präglar vitt te.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-06