Om oljesåser, oljepasta

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om oljesåser, oljepasta

(majonnässåser, senapssåser, emulsionssåser)

Oljesåser är såser som innehåller matolja som bas. Som regel serveras dessa såser kalla. De flesta är så kallade emulsionssåser, det vill säga blandning mellan två vätskor som inte frivilligt löser sig i varandra, till exempel olja och vinäger (läs mer > Emulsion). Vätskorna kan fås att blanda sig (emulgera) med hjälp av något ämne (emulgator) till exempel äggulor eller senap (läs mer > Emulsion). Oljesåser kan delas in i följande huvudgrupper.

  • Majonnässåser består liksom dressing av olja, vinäger och kryddor, men dessutom av äggulor. Ägg har en fantastisk förmåga att emulgera med olja, en äggula kan binda upp till 1,5 liter matolja. Förutom vanlig majonnäs finns olika såser med majonnäs som grund, till exempel aïoli, remouladsås, Rhode islandsås och örtagårdssås. Läs mer > Om majonnässåser.
  • Senapssåser till exempel hovmästarsås och skarpsås. Mest välbekant är vanlig bordssenap. Senap har också god förmåga att binda olja till en homogen sås. Läs mer > Om senapssåser, senap.
  • Vinegrätt (fr. vinaigrette) även kallat dressing, är en sås bestående av vinäger, olja och smaksättare. Det är en variationsrik grupp beroende på individuell smak. Används främst som salladsås. Skillnaden mellan vinägrett med senap och senapssåser är en fråga om konsistens. Vinägretter är lättflytande och måste skakas om varje gång innan servering för att vätskorna skall blanda sig med varandra. Läs mer > Om vinägrett, dressing.
  • Grillsås är grillolja (kryddad matolja), eller en mer tjockflytande smaksatt sås vanligen kallad barbecuesås. Läs mer > Om grillsåser.
  • Pastor med olja och olika kryddningar är främst pesto.  Läs mer > Om oljepasta, pesto. Chilipastor  > Om chilipastor. Pesto är en form "salsa verde" (grön sås), läs mer > Salsa verde. 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-12

Läs mer

Om sås och såser

Färdig vinägrett, dressing

Färdiga senapssåser, senap

Färdiga majonnässåser

Färdig oljepasta, pesto

Emulsion

Om majonnässåser

Om senapssåser, senap

Om vinägrett, dressing

Om oljepasta, pesto

Om chilisåser

Om grillsåser

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj