veal chops
côtelette de veau
costeletta di vitello, coteletta di vitello, Cotoletta alla milanese
Kalbskotlett
chuleta de ternera
Kalvsadel är kalvens ryggrad och är den allmänt ansett bästa styckdelen. Sadeln består av filé (innerfilé) och kotlettrad (utsidan motsvarande biffen på oxen).
Utskuren kalvkotlettrad kan helstekas i panna (gryta). Benfri kalvkotlett fungerar bra som ett billigare alternativ till kalvfilé.
Kalvkotletter är kotlettraden skuren i bitar. Köttet är mört och fint med mild smak.
Kalvkotletter steks eller lättgrillas. Stek dem inte för länge, max 4 minuter per sida, annars riskerar de att bli torra. Man kan även dubbelpanera kotletterna, så håller de sig extra saftiga. I tunna skivor blir det en finare schnitzel.
Sadel och kotletter är lätt marmorerat magert kött, cirka 3% fett.
Klassiska kalvkotletträtter:
- Cotoletta alla milanese ("kotlett från Milano") är ursprungligen en dubbelpanerad kalvkotlett med ben stekt i smör, men förekommer även utplattad utan ben som en italiensk motsvarighet till Wienerschnitzel. Se film via länk nedan.
Läs mer
Recept med Kotlettrad, kalvkotletter }
Det finns 2 recept med Kotlettrad, kalvkotletter }
-
Senaps- och persiljepanerad kalvkotlett
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalvkotlett helt lyxigt enkelt
Tid: 35 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan