Om grappa & marc

Om grappa & marc

Sprit av vinrester är destillat av jästa druvrester som använts vid vinframställning. I Frankrike heter detta Marc, i Italien och Kalifornien grappa, i Tyskland trester­brand och i Spanien aguardiente de orujo.

Marc produceras i de flesta franska vinområdena. Mest framstående är marc från Bourgogne och Champagne. Liksom för vin är tillverkning reglerad i lag och drycken ges vingårdsbeckningar som t.ex. Marc de Château Mont-Redon. En marc som lagrats på ekfat i minst tre år benämns vieux marc och efter sex år très vieux marc.

Grappa görs huvudsakligen i norra Italien, i vinregioner som Friuli, Veneto och Piemonte. Den vanligaste grappan är enkel, kolonndestillerad, men många vinfirmor gör även prestigegrappa, som då är vingårdsbetecknad och ofta ekfatslagrad, samt smaksatt med örter och frukter.

Marc, grappa och likande, dricks som shots/snaps, aperitif eller avec. Marc har ofta en kraftfull, oljig och jordig smak. Fatlagrad grappa liknar marc, medan vanlig enkel grappa är robust och alkoholstark.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj