Vårkyckling i apelsinsås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Vårkyckling i apelsinsås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Vårkyckling

4.0 

st små

Potatis

0.8 

kilo

Majskorn kokt konserv

250.0 

gram

Apelsinjuice

3.0 

dl

Kycklingfond konc.

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Matfett till stekning

 

 

 

Tillbehör:

 

Grönsallad

 

 

Olivolja

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 124

Kcal / portion: 805

GBR (GI) / port: 6

Recept: 3221 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 6%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 652 gram)

Ingredienser

Visa:

Vårkyckling 4.0 st små 72%

Potatis 0.8 kilo 17%

Majskorn kokt konserv 250.0 gram 6%

Apelsinjuice 3.0 dl 4%

Kycklingfond konc. 1.0 msk 1%

Salt och peppar 0%

Matfett till stekning 0%

 

Tillbehör:

Grönsallad 0%

Olivolja 0%

Tillagning (1 tim )

  1. Potatis: Tvätta och skrubba ren potatisen.
    Skär potatisen med skal i klyftor.

    Koka upp vatten och koka potatisen 4 min.
    Ta ur potatisen och lägg dem i en stor smörad ugnssäker form eller på ugnsplåt (med plats även för kycklingen).

  2. Kyckling: Sätt ugnen på 180ºC.
    Salta och peppra kycklingen. Hetta upp matfett i panna på medelhög värme och bryn kycklingen vackert brun runt om. Lägg över i formen på potatisen.
    Häll över stekfettet.

  3. Ugnslaga: Tillsätt fond och apelsinjuice i formen och sätt in i ugn i 35-45 minuter
    (skär intill låret och se till att köttet inte längre är rött). Häll över majs de sista 10 minuterna.

  4. Sallad: Förbered under tiden sallad.

Kockens kommentar

Förr användes hönorna till att värpa och tupparna åt man upp. På våren åt man ungtuppar (vårkyckling), som då var en lyxig delikatess. Numera äter vi kyckling året om, medan vårkyckling är extra små kycklingar och därmed extra möra.

Fler recept inom Vårkyckling

Liknande recept som Vårkyckling i apelsinsås