Speciella bestick

Speciella bestick

(1. fiskbestick 2. kräftkniv 3. skaldjursgaffel, hummergaffel, krabbgaffel 4. skaldjurstång, hummertång 5. ostrongaffel 6. snigeltång)

Engelsk översättning 1. fish cutlery 2. crayfish knife 3. seafood fork 4. lobster tongs 5. oyster fork 6. snail tongs

Fransk översättning 1. couverts ā poisson 2. couteau ā écrevisses 3. fourchette ā fruits de mer 4. pince homard 5. fourchette ā huître 6. pince ā escargot

Italiensk översättning 1. posate de pesce 2. coltello gamberi 3. forchetta frutti di mare 4. tenaglie aragosta 5. forchetta ostrica 6. pinza per lumache

Tysk översättning 1. Fischbesteck 2. Krebsmesser 3. Meeresfrüchte Gabel 4. Hummerzange 5. Austergabel 6. Schneckenzange

Spansk översättning 1. cubiertos pescado 2. cuchillo cangrejo 3. tenedor mariscos 4. pinzas de langosta 5. tenedor ostra 6. pinzas de caracol

Speciella bestick har skapats för speciella maträtter för att underlätta ätandet. Det finns många olika varianter. Här är några av dem. Se även i högerkolumen.

  1. Fiskbestick består av en bredbladig kniv för att det skall vara enklare att filéa fisken vid bordet och en gaffel som har kortare fingrar.
  2. Kräftknivar är korta, vassa knivar avsedda för att kunna skära i de hårda skalen. Ofta finns ett hål i kniven, i vilken man sticker in en klospets för att bryta av den. Fina sådana förekommer som silverbestick.
  3. Skaldjursgaffel (hummergaffel, krabbgaffel) är en lång smal "gaffel" med en smal minigaffel i ena enden och med en smal sked i den andra enden. Detta är ett pillverktyg som underlättar ätande av hummer och krabba.
  4. Skaldjurstång, hummertång är lämpligt verktyg för att krossa hummerklorna med. I brist på sådan kan man använda en nötknäppare. 
  5. Ostongaffel är en minigaffel med korta och breda fingrar och helst med en vass egg på ena sidan för att underlätta lossande av ostronet från skalet.
  6. Snigeltång är en tång med vilken man håller fast det heta skalet, medan man pillar ut snigeln med en nål eller smal, spetsig gaffel.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02

Recept med Speciella bestick

Det finns 2 recept med Speciella bestick