Gäddor, gädda ¤

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Gäddor, gädda ¤

(gäddor 1. gädda 2. italiensk gädda 3. maskalung 4. amerikansk gädda, rödfenad pickerell, gräspickerell 5. kedjepickerell 6. amurgädda , 7. silvergädda, guldgädda, leopardgädda, isgädda)

Latin: Esocidae 1. Esox lucius 2. E. cisalpinus 3. E. masquinongy, ohiensis 4. E. americanus 5. E. niger 6. E. reichertii

Engelsk översättning pikes, pickerels 1. (northern) pike 2. southern pike, cisalpine pike 3. muskellunge, musky, muskie, Ohio muskelunge, tiger muskelunge 4. edfin pickerel, grass pickerel 5. chain pickerel, gatorfish 6. Amur pike, blackspotted pike

Fransk översättning brochets 1. (grand) brochet 2. brochet cisalpin 3. maskinongé 4. brocet amérique 5. brocet maillé 6. brochet amour

Italiensk översättning lucci 1. luccio (europeo) 2. luccio cisalpino, luccio italico 3. muskellunge 4. luccio americano 5. luccio nordamericano 6. lucio amur

Tysk översättning Hechte 1. (europeischer) Hecht 2. Italienische Hecht 3. Muskellunge 4. Amerikanische Hecht 5. Kettenhecht 6. Amurhecht

Spansk översättning lucios 1. lucio (europeo) 2. lucio cisalpino 3. muskallonga americano 4. lucio americano 5. lucio candena 6. lucio Pacífico

Gäddor (Esocidae) är biologiskt en familj med sex arter, alla inom släkte Esox tillhörande ordning Gäddartade fiskar (se dito). De lever i sötvatten eller bräckt vatten och är stationära, stannar inom ett lokalt område. Gäddor är utpräglade rovfiskar med lång cylindrisk kropp som kan göra snabba utfall mot bytesdjur. De har en förhållandevis stor platt mun med sylvassa tänder och en långt bak sittande ryggfena. Se film via länk nedan.

  1. Gädda (Esox lucius) lever ner till 30 meters djup i Europas nordliga och mellersta delar utom i Skottland och till och med Sibirien, samt i norra Sydeuropa. I Nordamerika i Alaska, Kanada öster om Klippiga bergen och nordöstra USA. Färg och mönster varierar beroende på livsmiljö. Ryggen är ofta mörk grågrön, medan sidorna är ljusare med vita eller gula fläckar. Buken oftas vit (bild ovan). Vanlig längd 40-55 centimeter. Honorna blir upp till 1,5 meter långa (maxvikt 30 kilo), hannarna max 1 meter (maxvikt 10 kg). Arten anses inte hotad (least concern). Se bild och  fiskfakta via länk nedan.
  2. Italiensk gädda (Esox cisalpinus) är en sötvattenslevande fisk i norra Italien, Schweiz och angränsande sydöstra Frankrike. Den är snarlik vanlig gädda men klassas som egen art. Den uppvisar många olika färgmönster med mörka markeringar på en ljusare bakgrund. Maxlängd runt 1 meter. Fiskens status är okänd (not evaluated). Se bild och fiskfakta via länk nedan. 
  3. Maskalung (Esox masquinongy) är den största av gäddfiskarna. Den är hemmahörande i Missisippifloden och i Saint Lawrencefloden inklusive de stora sjöarna varifrån den spritts till andra områden. I Ohiofloden lever en underart (E. m. ohiensis). Dessutom sterila hybrider dem emellan som kalllas tiger muskelunge. Namnet från indianspråkets maashkinnoozhe (= great fish). Den liknar andra gäddor. Färgen är ljust siver-brun-grön med med mörka vertikala ränder. Längd vanligen närmare 1 meter (max 185 cm, maxvikt 32 kg). Arten anses inte hotad (least concern). Se bild och  fiskfakta via länk nedan.  
  4. Amerikansk gädda (Esox americanus) består av två varandra snarlika underarter. Grundfärgen är brungrå med tvärgående mörka band. Det som skiljer dem åt är att rödfenad har orange-röda fenor medan gräspickerellen har brun-grå som också har mer täckande tvärband. De lever ner till 10 meters djup i sjöar, vattendrag och i flodmynningar. Maxlängd 40 centimeter, maxvikt 1 kilo. Arten anses inte hotad (least concern). Se bild och  fiskfakta via länk nedan.
    • Rödfenad pickerell (E. a. americanus) lever i östra Québec i Kanada och i USA:s östra kuststater ner till Florida och västerut till Louisiana och Missisippifloden. 
    • Gräspickerell (E. vermiculatus) lever i östra Québeck och södra Ontario i Kanada, utmed de Stora sjöarnas stränder, Mississippiflodens avrinningsområden i Mellanamerika till Gulfkusten i söder.    
  5. Kedjepicerell (Esox niger) lever i sjöar, vattendrag och flodmynningar ner till 20 meters djup i östra Nordamerika från Lake Ontario och New Brunswick i Kanada ner till Florida och västerut till Texas. Ryggen är mörk, sidorna är mörka och rikligt täckta med ljusgula eller blekgula fläckar som bildar ett längsgående kedjeliknande mönster, därav namnet. Buken är vitaktig. Vanlig längd runt 40 centimeter (max 1 meter, 4,3 kg). Arten anses inte hotad (least concern). Se bild och  fiskfakta via länk nedan.
  6. Amurgädda (Esox reichertii) är hemmahörande i den nordkinesiska floden Amur som rinner upp i Mongoliet och rinner ut i Ochotska havet. Det är världen tionde längsta flod. Ryggen är mörk, sidorna är vitglänsande med många små svarta prickar. Buken är vit. Vanlig längd runt 50 centimeter (max 115 cm, 20 kg). Arten anses inte hotad (least concern). Se bild och  fiskfakta via länk nedan.
Svenska namnvarianter: Silver-, guld- och leopardgädda är namn beroende på utseende. Isgädda = vårfångad gädda i lektider. Strömmingsgädda är gäddor som söker upp och äter strömming, Gädda är Östergötlands landsskapsfisk. Namnet "gädda" från fornordiska ordet gaddr i betydelsen spik.


GÄDDOR


De olika arterna är varandra ganska lika till utseende och ur matsynpunkt.
  • Kött: Halvfast. Köttandel cirka 55%.
  • Fetthalt: Mager fisk, fetthalt under 2%. 
  • Smak: Smakrik, god smak.
  • Alternativ vara: Gös, abborre eller annan vitfisk.
  • Försäljning: Sällsynt förekommande i butik. 
  • Förvaring: Förvaras urtagen och kallt. Hållbar cirka 1 vecka. Kan frysas.
Fiske: Gädda fångas med nät, ryssja, långrev och andra krokredskap. Fiskas främst av sportfiskare.

Miljö: I insjöar är beståndet ofta i gott skick, men varierar utefter kusterna. Fisketrycket är relativt högt och tillgången till exempel i ytterskärgården är svag.

WWF rekommendation
: Köp helst gädda från insjöar eller småskaligt hållbart kustfiske. Köp inte gädda som är mindre än 4 dm eller större än 7,5 dm.


SÅ ANVÄNDS GÄDDA

Klassiskt är kokt gädda med smör och pepparrot (se recept > Pepparrotsgädda). Koktid 10-25 minuter beroende på storlek. Gädda brukar inte stekas. Ett gammalt sätt är att packa in fisken i blöta tidningar som sedan läggs mitt i glödhögen av en öppen brasa (se recept > Brasgädda i kapprock). Fisken ratas ofta för att den är benrik. Ett utmärkt sätt är därvid att mala köttet varvid småben mals sönder och servera den som queneller (fiskbullar, se recept > Laxqueneller, gäddqueneller och andra fiskbullar, läs mer > Om fiskqueneller). Krumgädda är en maträtt som innebär att gäddstjärten sticks in i gapet (läs mer Om krumgädda). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. Läs mer > Rensa och filea fisk.

Kunskapskokboken. Reviderat 2021-09
Läs mer

Om krumgädda

Fetthalt i livsmedel

Om fiskqueneller ¤

Rensa och filea fisk

Film: Filéa och bena ur gädda

Film: Gäddfiske

1. Fish facts Northern pike

2. Fish facts southern pike

3. Fish facts Muskellunge

4. Fish facts American pickerel

5. Fish facts Chain pickerel

Recept med Gäddor, gädda ¤

Det finns 4 recept med Gäddor, gädda ¤