För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Sotvaxskivling

(sotbrun vaxskivling)

Latin: Hygrophorus camarophyllus

Ätbarhet: God/mkt god matsvamp.

Hatt & fot: Sotbrun till gråsvart hatt med mörkare mittparti. Välvd till utbredd, ofta med trubbig puckel. Sedan utbredd och något nedsänkt mitt. 8-12 cm bred. Sotbrun jämntjock fot ca 2 cm bred och 8-12 cm hög, är vitnande nertill.

Undersida: Vit hos unga svampar och grånande med ökad ålder. Tjocka, vaxartade, glest liggande skivor med nedlöpande fästen.

Svampkött: Vitt, skört. Mild doft och smak.

Utbredning: Vanlig i hela Sverige. Säsong aug-okt med topp i september.

Växtsätt: Mossig barrskog. Ofta väl dold.

Förväxlingsrisk: Ringa.

Övrigt: God som stekt eller stuvad. Passar ihop med andra svampar t.ex. med kremlor eller taggsvamp. Fungerar bra som torkad.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj