Latin: Hydnum rufescens

Tysk översättning Roter Semmelstoppelpilz

Ätbarhet: God/ätlig matsvamp.

Hatt & fot: Välvd till rak, tunn, ljust tegelfärgad hatt. 3-7 cm bred, 6-10 cm hög. Vit till blekt rödgul fot, oftast centrerad i hatt. 1-2 cm tjock.

Undersida: Gräddvita sköra taggar. Ej nedlöpande på fot.

Svampkött: Gulvitt, bräckligt kött. Mild smak och lukt.

Utbredning: Vanlig i hela Sverige. Säsong aug-okt med topp i september.

Växtsätt: Både löv- och barrskog.

Förväxlingsrisk: Blek taggsvamp (mycket god) som är blekare och vanligen större och kraftigare.

Övrigt: Utpräglad blandsvamp som bör ingå med mer starksmakande svamp, bäst färsklagad. Passar till all slags mat. Kan frysas, men är mindre lämpad att torka (blir besk).

Läs mer

Svampguiden