För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Rödgul taggsvamp

Latin: Hydnum rufescens

Tysk översättning Roter Semmelstoppelpilz

Ätbarhet: God/ätlig matsvamp.

Hatt & fot: Välvd till rak, tunn, ljust tegelfärgad hatt. 3-7 cm bred, 6-10 cm hög. Vit till blekt rödgul fot, oftast centrerad i hatt. 1-2 cm tjock.

Undersida: Gräddvita sköra taggar. Ej nedlöpande på fot.

Svampkött: Gulvitt, bräckligt kött. Mild smak och lukt.

Utbredning: Vanlig i hela Sverige. Säsong aug-okt med topp i september.

Växtsätt: Både löv- och barrskog.

Förväxlingsrisk: Blek taggsvamp (mycket god) som är blekare och vanligen större och kraftigare.

Övrigt: Utpräglad blandsvamp som bör ingå med mer starksmakande svamp, bäst färsklagad. Passar till all slags mat. Kan frysas, men är mindre lämpad att torka (blir besk).

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj