För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Blek taggsvamp

Latin: Hydnum repandum

Engelsk översättning hedgehog fungi

Fransk översättning pied de mouton

Tysk översättning Sammelstoppelpilz

Ätbarhet: Mycket god matsvamp.

Hatt & fot: Vitaktig, sämskinnsfärgad mattfärgad hatt, ibland lätt rödgul. 5-12 cm bred. Vit till gulvit fot, ibland lite sidoställd i förhållande till hatt. 5-7 cm hög, 2-4 cm tjock.

Undersida: Mattvita sköra taggar, ofta ner en bit på foten.

Svampkött: Vitt, skört kött med kraftig, köttig konsistens. Behaglig mild doft, kryddig smak.

Utbredning: Vanlig över hela Sverige.

Växtsätt: Vanlig i hela Sverige, i mossiga barr- och blandkogar, ofta i stora grupper. Mycket vanlig i västra Norrland. Säsong: Aug-nov med topp i aug-sept.

Förväxlingsrisk: Inga farliga förväxklingssvampar. Rödgul taggsvamp (god) med med rödgul hattfärg, vit taggsvamp (ätlig) med vit hatt, brödticka (ätlig) med rör, ej taggar.

Övrigt: Lättrensad, nästan aldrig larvangripen. Passar till all sorts mat. Gör sig bäst färsklagad stekt för sig i smör, men är även en bra blandsvamp i stuvningar och soppor. Kan frysas, men är mindre lämpad att torka (blir besk).

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj