Fjällig taggsvamp

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Fjällig taggsvamp

(motaggsvamp)

Latin: Sarcodon imbricatus

Tysk översättning Habichtpilz

Ätbarhet: God matsvamp (gäller unga svampar).

Hatt & fot: Storväxt, upp till 3 dm bred. Välvd till utbredd hatt med nedsänkt mitt. Gråbrun med grova mörkbruna fjäll (därav namnet). Vit till brunaktig fot.

Undersida: Gråvita till bruna taggar som växer ner på foten.

Svampkött: Gråvitt med mild smak hos unga svampar, gråbrunt med kärv smak hos äldre. Speciell smak.
Mottaggsvamp har ljusare kött.

Utbredning: Förekommer ej i Skåne med omnejd. Vanlig i resten av södra och mellersta Sverige, samt i sydvästra Norrland. Sällsynt i övriga Norrland. Säsong: sept-okt med topp i september.

Växtsätt: I lövskog och tillsammans med gran. Mottaggsvamp tillsammans med tall.

Förväxlingsrisk: Inga farliga förväxlingssvampar. Motaggsvamp (samma matvärde), blåfotad taggsvamp (oätlig) med hatt utan grova fjäll, kopparbrun taggsvamp (oätlig) med rödbrun hatt och med smak som först är mild, sedan brännande.

Övrigt: Speciell smak, som inte gillas av alla. Använd endast unga svampar med gråvitt kött. Användas ibland marinerad eller inlagd på samma sätt som sill.

Läs mer

Svampguiden