För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Fjällig taggsvamp

(motaggsvamp)

Latin: Sarcodon imbricatus

Tysk översättning Habichtpilz

Ätbarhet: God matsvamp (gäller unga svampar).

Hatt & fot: Storväxt, upp till 3 dm bred. Välvd till utbredd hatt med nedsänkt mitt. Gråbrun med grova mörkbruna fjäll (därav namnet). Vit till brunaktig fot.

Undersida: Gråvita till bruna taggar som växer ner på foten.

Svampkött: Gråvitt med mild smak hos unga svampar, gråbrunt med kärv smak hos äldre. Speciell smak.
Mottaggsvamp har ljusare kött.

Utbredning: Förekommer ej i Skåne med omnejd. Vanlig i resten av södra och mellersta Sverige, samt i sydvästra Norrland. Sällsynt i övriga Norrland. Säsong: sept-okt med topp i september.

Växtsätt: I lövskog och tillsammans med gran. Mottaggsvamp tillsammans med tall.

Förväxlingsrisk: Inga farliga förväxlingssvampar. Motaggsvamp (samma matvärde), blåfotad taggsvamp (oätlig) med hatt utan grova fjäll, kopparbrun taggsvamp (oätlig) med rödbrun hatt och med smak som först är mild, sedan brännande.

Övrigt: Speciell smak, som inte gillas av alla. Använd endast unga svampar med gråvitt kött. Användas ibland marinerad eller inlagd på samma sätt som sill.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj