För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Jätteröksvamp

Latin: Langermannia gigantea

Ätbarhet: God matsvamp (gäller unga svampar).

Svampkropp: Rund eller oval kropp. Det är en av världens största svampar, som kan bli halvmetern bred. Rekordet funnet på Gotland 1997 och vägde 19 kg. Ytterst ett tunt vitt hölje som så småningom flagnar bort.

Svampkött: Vitt på unga svampar, senare beigebrunt. Mild lukt och smak.

Utbredning: Sällsynt förekommande i södra och mellersta Sverige. Säsong aug-okt med topp i september.

Växtsätt: På gräsmattor och i lövskogar.

Förväxlingsrisk: Stinksvamp (oätlig), vit flugsvamp (mycket giftig). Klyv svampen och kontrollera köttets struktur i snittytan. En röksvamp har jämn struktur genom hela fruktkroppen, men hos stinksvamp och vit flugsvamp kan man se anlag till fot eller hatthud.

Övrigt: Unga svampar vars kött ännu är vitt, är ätliga och passar bra att steka i skivor.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj