Röksvampar är ett gemensamt namn på många arter i flera släkten inom grupp buksvampar tillhörande basid­svampar. Hos buksvampar bildas sporerna inuti svamp­kroppen och sprids med vinden när fruktkroppen spricker eller öppnats. De torra resterna kan stå kvar hela året.

Röksvampar är runda eller päronformade. De kan vara släta eller ha vårtor och taggar, samt ha skaftad eller oskaftad fruktkropp. Köttet är först vitt, sedan brunt. 

Röksvampar kan förväxlas med omogna fruktkroppar av stinksvamp eller vit flugsvamp (mycket giftig). Klyv svampen och kontrollera köttets struktur i snittytan. En röksvamp har jämn struktur genom hela fruktkroppen, men hos stinksvamp och vit flugsvamp kan man se anlag till fot eller hatthud.

Alla röksvampar kan ätas så länge de är unga och svamp­kroppens kött är vitt. De smakar bäst stekta. Skala före tillagning av det sega yttre skalet, som annars ger en gummiliknande konsistens.

Läs mer

Svampguiden