Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 240

Kcal / portion: 844

GBR (GI) / port: 15
Recept: 8440 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 13%
Kolhydrater: 18%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Formfranska 2.0 styck 37%
Lax kokt 300.0 gram 10%
Lax varmrökt 300.0 gram 6%
Räkor skalade 500.0 gram 6%
Creme fraiche 3.0 dl 11%
Hovmästarsås färdig 1.0 dl 5%
Smör el. margarin 40.0 gram 3%
Garnering:
Creme fraiche 2.0 dl 8%
Färskost naturell slät 200.0 gram 7%
Dill 1.0 knippe 0%
Lax kallrökt skivad 6.0 skivor 5%
Räkor skalade 150.0 gram 2%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Koka lax om sådan saknas och låt kallna. Extra tillagningstid 1 timme.
- Skala räkor. Mosa den kokta laxen och blanda med lite av crème fraichen. Skär formfranskan på längden. Skär bort brödkanterna.
- Bygg upp i olika lager enligt följande:
Bröd
Hovmästarsås
Smör+skivad rökt lax
Bröd
Smör+ räkor
Bröd
Kokt lax+crème fraiche
Bröd (nederst)
Tryck till brödet lätt med handen för varje lager som byggts upp. - Blanda crème fraiche med smältost och smeta runt hela tårtan. Kläd in sidorna med hackad dill.
- Garnera med räkor och lax.
Kockens kommentar
Smörgåstårta är utmärkt till buffé. Förbered gärna smörgåstårtan dagen innan, men garnera i sista stund. En smörgåstårta kan varieras i oändlighet efter tycke och smak.
Alternativ
Fler recept inom Smörgåstårtor
Liknande recept som Smörgåstårta med lax och räkor
-
Formbrödsbotten till smörgåstårta
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Smörgåstårta med rostbiff, skinka och pastej
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Smörgåstårta med lax och räkor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fruktig smörgåstårta
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: