Latin: Bison bison
buffalo, carabeef
buffle
bufalo
Büffel
búfalo
Bison är en art i familj slidhornsdjur, undergrupp oxdjur. Vi känner väl alla till djuret från vilda västernfilmerna. Buffeln är ett stort djur, cirka 1,85 meter högt över ryggen, liksom sin europeiska släkting vicenten och förekom allmänt i stora delar i Nordamerika på 1800-talet. Därefter utrotades den nästan helt, delvis avsiktligt av nybyggarna för att beröva prärieindianerna deras försörjningsunderlag.
I Indien förekommer vattenbuffel (carabeef).
Man har numera börjat föda upp bison på rancher och antalet har därmed krafigt ökat till närmare 100.000.
Bisonkött är magrare och innehåller mindre kolesterol än vanligt nötkött och värderas därför högt. Smaken påminner om oxkött med lätt viltsmak. Bisonkött tillreds på samma sätt som oxkött.
Bisonbiff finns ibland att köpa fryst i specialistbutiker, vanligtvis formade till runda portionsstorlekar.
Stektemperatur
Ugns- | Innertemperatur | |||
temp. | Röd | Medium | Välstekt | |
Filé | 110°C | 52°C | 57°C | 65°C |
Stek | 125°C | 55°C | 62°C | 68°C |
Läs mer
Recept med Bison }
Det finns 1 recept med Bison }
-
Bisonfilé med rösti och whiskysås
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan