Latin: Macropodidae
kangaroo
kangourou
canguro
Känguruh
canguro
Kängurur är en familj med ca 45 arter, tillhörande pungdjuren. De har en hudficka (pung) på magen där avkomman förvaras. Kängurur lever i Australien, på Nya Guinea och på en del intilliggande öar. Det finns små kängurur som bara väger 1-2 kg och stora med meterlång svans, som är lika höga som en fullvuxen människa.
Kängururs svans används som stöd under vila och som balansorgan när den snabbt hoppar fram i terrängen med hjälp av de mycket långa och kraftiga bakbenen.
Kängurudjur jagades av urbefolkningen för köttets och hudarnas skull. Så även i modern tid, där hudarna används för skotillverkning.
Hur det smakar? Liknar oxkött med mild viltsmak. Bör passa de flestas smak. Känguru (djupfryst) kan man hitta i specialistbutiker om man har tur.
Stektemperatur
Ugns- | Innertemperatur | |||
temp. | Röd | Medium | Välstekt | |
Filé | 110°C | 52°C | 57°C | 65°C |
Stek | 125°C | 55°C | 62°C | 68°C |
Läs mer
Recept med Känguru }
Det finns 1 recept med Känguru }
-
Kängurufilé med senapssås
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan