Latin: Hordeum, Hordeum vulgare, Hordeum distichum

Engelsk översättning barley

Fransk översättning orge

Italiensk översättning orzo

Tysk översättning Gerste

Spansk översättning cebada

Korn (Hordeum) är ett släkte med ett 20-tal arter tillhörande familj gräs, hemmahörande i den norra tempererade zonen. Till släktet räknas flera vildväxande arter (läs mer > Vildkorn) och de två odlade arterna sexradigt korn och tvåradigt korn. Korn är ett-, två- eller fleråriga stråväxter. Axen har utstickande borst varav de nedre småaxens borst är längre än de ovanför, vilket skiljer korn från råg, där alla småax har lika långa borst. Plantan är oftast halmgul, men det förekommer också svartblå och blåvioletta varianter. "Korn" har dubbel betydelse vilket kan vara förvirrande. Dels kan släktet korn avses som i det här fallet, dels sädesslagens frö oavsett art. Detta kommer sig av att arten korn ursprungligen var det enda sädesslaget man kände till.

Kornhistoria: Korn tillsammans med enkornsvete och emmervete anses vara de sädesslag som ursprungligen domesticerades (odlades) för 12.000 år sedan i den "fruktsamma halvmånen" i Mellanöstern (=Egypten-Sydturkiet-Iran-Irak). Det fanns (och finns) såväl tvåradigt som sexradigt vild och odlad korn. Till att börja med odlades det tvåradiga, men efter ett par 1000 år odlades även det sexradiga (från 6000 f.Kr), vilket dagens sexradiga korn härstammar från. Sexradigt vildkorn är fortfarande rikligt förekommande från Nordafrika och Kreta i väster, till Tibet i öster. De första alkoholhaltiga dryckerna (öl) lär ha framställts av korn. I det gamla Egypten (3200 f.Kr. till 30 f.Kr.) åts kornbröd och dracks kornöl. 

Svensk kornhistoria: Korn är det äldst kända av alla svenska grödor med dokumenterad odlingshistoria från stenåldern. Såväl naket som skaltäkt sexradigt korn odlades, varav det skaltäkta dominerat. Korn var det dominerande sädesslaget i Sverige ända in på medeltiden, varefter först råg sedan havre tog över. Rågbröd blev mer uppskattat än det ojästa bröd som erhölls från kornmjöl. Läs mer > Om sädesslag. På 1960-talet återtog korn platsen som mest odlat sädesslag i Sverige tack vare behovet av fodersäd. Mathistoriskt har korn haft stor betydelse i Sverige, inte minst det spröda, vita tunnbrödet som ingick i den nordsvenska husmanskosten.

Odlat korn är självpollinerande, och frukten (kärnan) sitter vanligen hårt innesluten mellan blomfjällen också efter tröskning (läs mer > Om agnar & tröskning). "Naket" korn, dvs. sorter där kärna och blomfjäll inte är sammanväxta, förekommer på många håll, men i Sverige anses avkastningen vara för låg för att motivera odling.

  • Sexradigt korn (Hordeum vulgare) har ax där alla småaxen är fertila, ger frukt (25-60 stycken per ax). Det sexradiga kornet är det äldst kända av alla svenska grödor, känt från stenåldern. Läs mer > Sexradigt korn.
  • Fyrradigt korn är en variant av sexradskornet, men där bara två av de tre sidosmåaxen är fertila och utvecklar korn. Mittraden är inte fruktbar. Läs mer > Sexradigt korn. 
  • Tvåradigt korn (Hordeum distichum) utvecklar frukt endast på mittsmåaxet i varje grupp (25-30 stycken per ax). Läs mer > Tvåradigt korn.
  • Maltkorn är särskilda sorters korn speciellt lämpliga att används för framställning av malt till ölbryggning och whiskeytillverkning. När maltkorn fuktats med vatten och får gro bildas malt, som i sin tur producerar maltsocker. Maltkornen torrostas en kortare tid när de ska användas till de ljusare öl- och whiskysorterna. Om man är ute efter ett mörkare öl rostar man malten kraftigt. Malt är dessutom en av de goda, inte längre så hemliga, ingredienserna i jul- och påskmust. Källa: Svenska Kvarnföreningen. Läs mer > Olika ölmalt.

Nutida kornodling världen: Korn är den fjärde mest odlade spannmålet i världen (andel 5%) efter majs, ris och vete. Totalt i världen odlades 124 miljoner ton korn år 2010, varav närmare 60% produceras i Europa (EU 43%). Europas höga andel sammanhänger med att korn används för tillverkning av öl och whiskey. Största exportör är Ukraina. Världsproduktionen av korn har i modern tid minskat kraftigt.

 2010

Milj ton

Andel

Ack.

 Tyskland

10

8%

 Frankrike

10

8%

 Ukraina

  8

7%

 Ryssland

  8

7%

 Spanien

  8

7%

37%

 Kanada

  8

6%

 

 Australien

  7

6%

 Turkiet

  7

6%

 United Kingdom

  5

4%

 USA

  4

3%

62%

 Iran

  4

3%

 

 Polen

  4

3%

 Danmark

  3

2%

 Argentina

  3

2%

 Marocko

  3

2%

75%

 Övriga

31

25%

 Totalt

124

100%

Källa: FAOSTAT

Nutida kornodling Sverige: I början av 1900-talet odlades runt 165 000 hektar i Sverige, följt av en svag minskning fram till 1950 (=100.000 hektar). Därefter sköt kornodlingen raskt i höjden. I mitten av 1960-talet passerade kornet havren som det mest odlade sädesslaget i Sverige. Toppnotering för kornodling nåddes år 1979 med 754 000 hektar odlad mark, en fjärdedel av den totala åkerarealen i riket detta år. Under de senaste fyrtio åren har kornodlingen i likhet med havreodlingen kraftigt reducerats. 30% av av spannmålsytan (374.000 hektar) täcktes av korn år 2012 vilket gav 1,4 miljoner ton. Avkastning normalt 3,5-4 ton per hektar. 95% är vårkorn, 5% är höstkorn. Tvåradskornet odlas mest, men sexradskornet har större utbredning framförallt i norr för att det mognar tidigt. Vete odlas på lika mycket mark, men avkastningen är nästan det dubbla. Källa: Jordbruksverket. Läs mer > Om sädesslag.


SÅ ANVÄNDS KORN

Korn används i liten omfattning som direkt människoföda, det mesta används som kreatursfoder och för alkoholhaltiga drycker (öl och whisky).

  1. Fodersäd: Korn, i synnerhet det 2-radiga kornet, är den vanligaste fodersäden och kan användas som enda spannmålsslag till alla slags djur, men blandas ofta med havre och annat. Särskilt lämpligt är korn till slaktsvin, eftersom fodret har låg fiberhalt och ger ett fast kroppsfett. Läs mer > Tvåradigt korn.
  2. Alkohol: Cirka 25% av kornskörden används för att framställa alkoholhaltiga drycker. Korn ("maltkorn") är det bästa sädesslaget för att brygga öl och framställa whisky (läs mer > Om whisky). Tyskt och engelskt öl tillverkas traditionellt av tvåradigt korn, medan sexradigt användes traditionellt i USA (läs mer > Sädesslag öl). Tvåradigt korn är stärkelserikt och har tunnt skal. Sexradigt korn har tjockt skal, mindre stärkelse, men effektivare enzymer. Tvåradigt korn brukar ge ölet fylligare och maltigare smak, medan sexradigt anses ge mer smak av säd. Barley Wine ("kornvin") är inget vin utan en alkoholstarkt ale ("starkt som vin"), som brukar serveras i vinglas (läs mer > Barley Wine).
  3. Mäniskoföda: Korn används i begränsad omfattning som människoföda i form korngryn och kornmjöl (se respektive). Av rent kornmjöl bakas ojäst bröd t.ex. tunnbröd. Dagen tunnbröd bakas fabriksmässigt av glutenfritt kornmjöl. Kornmjöl används också till gröt, pitepalt mm. Korngryn kan användas som degingrediens till bröd, kokt som tillbehör till mat likande råris och används i charkprodukter som korvkaka, pölsa och isterband.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-03

Läs mer

Korngryn

Kornmjöl

Ölbryggning

Om malt, ölmalt

Om whisky

Om spannmål och säd

Om agnar och tröskning

Tvåradigt korn

Sexradigt korn

Vildkorn

Sädesslag öl

Barley Wine