Volymmått

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Volymmått

(doseringsskedar, måttsats, satsmått, mätbägare, litermått)

Fransk översättning cuillères doseuses

Spansk översättning cucchiaio dosatori

Volymmått förekommer i form av måttskedar och mätkärl. Alla mått i recept skall vara strukna mått, det vill säga jäms med måttkanten. Dessutom luftigt, ej packat om det till exempel är mjöl. I Frankrike är måtten vanligen rågade. 

Måttskedar (måttsats, satsmått, doseringsskedar) används främst för angivande av måtten kryddmått (krm), tesked (tsk) och matsked (msk), men kan förekomma i form av små centilitermått.

Olika måttsystem tillämpas i olika länder. Sålunda förekommer europeisk, brittisk och amerikansk måttsats. För angivande av skillnaderna i mängd, sök i Matlexikon & ordbok (Se Hemsidan).

Mätbägare är behållare i olika storlekar upp till 2 liter, tillverkade av plast eller metall och med markeringar av olika volymmått. I ett hushåll kan det vara praktiskt att ha tre olika storlekar = 2,5 dl, 1 liter, 2 liter. De större skålarna lämpar sig väl även som beredningsskålar.

Mätglas är en variant av mätbägare som mäter centiliter (cl) och som används som mätglas vid blandning av drinkar. Läs mer > Mätglas.

Läs mer

Mätglas