Surströmmingsfest - checklista

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Surströmmingsfest - checklista

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Grundrecept:

 

Surströmming

1.0 

burk

Mandelpotatis

800.0 

gram

Gul lök

1.0 

st stor

 

Tillval:

 

Rödlök

 

 

Purjolök

 

 

Gräddfil (el. crème fraiche)

 

 

Tomater

 

 

Dill

 

 

Lingonsylt konserverad

 

 

Tunnbröd hårt

 

 

Tunnbröd mjukt

 

 

Hårdost lagrad

 

 

Smör normalsaltat

 

 

Messmör 5%

 

 

Grädde

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Spitfire Premium Kentish Ale

Ljus lättare ale
Pris: 14 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 79

Kcal / portion: 185

GBR (GI) / port: 13

Recept: 738 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 1%

Kolhydrater: 14%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 235 gram)

Ingredienser

Visa:
Grundrecept:

Surströmming 1.0 burk 13%

Mandelpotatis 800.0 gram 77%

Gul lök 1.0 st stor 10%

 

Tillval:

Rödlök 0%

Purjolök 0%

Gräddfil (el. crème fraiche) 0%

Tomater 0%

Dill %

Lingonsylt konserverad 0%

Tunnbröd hårt 0%

Tunnbröd mjukt 0%

Hårdost lagrad 0%

Smör normalsaltat 0%

Messmör 5% 0%

Grädde 0%

Tillagning

Grundrecept: Surströmming tas direkt ur burken och äts med kokt (mandel-)potatis, och hackad lök.

Tillval: Klassiska tillval är olika sorters lök, hackade tomater, dill och gräddfil, eller crème fraiche. Tunnbröd, smör och vällagrad ost tillkommer. Andra tillbehör kan vara lingonsylt, äppelmos, stekt lök etcetera efter eget tycke och smak.

Blana: 3 dl messmör, 0,5 dl grädde och 0.5 tsk kanel, blandat med varandra.

Rödlöksmarmelad: Skala och skiva tunt 2 rödlökar, fräs dem glansiga i 2 msk smör, tillsätt 0,5 dl rödvinsvinäger och 0,5 dl honung. Öka värmen och låt puttra i 4-5 minuter tills det antagit en tjock marmeladliknande konsistens.
Receptgivare: Marie Österlund.

Kockens kommentar

Bilden ovan: Festplatsen begärd av övriga gäster.

Hagdahl 1897: Syrad fisk är en uråldrig anrättning, hvars tillredning naturen sjelf alltid ombesörjt ända från verldens skapelse. Våra föräldrar vädrade densamma redan utanför paradisets portar, och den var tidigt känd såväl vid alla kjökkenmöddingar och pålhyddor, som hos greker och romare, ty alla visste hvad syrad fisk betydde; men smaken derför var ännu icke så utvecklad som nu - man kände icke då haut goût.

Alternativ

Surströmmingsklämma

Kokt (mandel-)potatis

Fler recept inom Surströmming

Liknande recept som Surströmmingsfest - checklista