Gåsflott, ankflott

Fotograf/bild: Art Village

Gåsflott, ankflott

(gåsfett och ankfett)

Engelsk översättning goose grease, duck grease

Fransk översättning graisse de oie, graisse de canard

Italiensk översättning grasso d'oca, grasso d´anatra

Tysk översättning Genseschmalz, Enteschmalz

Spansk översättning grasa de oca, grasa de pato

Gås- och ankflott: Gås och anka är extremt fettrika djur. Cirka 1/3-del av en (urtagen) tamgås är fett och ankan är ännu fetare, cirka 40%. Fettet sitter i skinnet som underhudsfett, samt som bukfett i form av fettklumpar i fågelns rumpa ("gumpfett"). Det är ett vitt och nästan helt rent fett. När man ugnslagar en hel gås rinner det ut cirka 20% av gåsens råvikt (exklusive gumpfettet), vilket innebär drygt en liter från en medelstor gås. Läs mer > Så ugnslagas gås. I Frankrike och andra länder kan flottet köpas på burk, dock sällsynt förekommande i svenska butiker.

Spar flottet: När man ugnslagar gås och anka samlar man upp fettet i långpanna. Smält även ner gumpfettet. Sila fettet för att avlägsna stekrester. Skall det bli ännu renare kokas och skummas fettet. När fettet ställs in i kylskåp stelnar det och blir ljust gulvitt. Det håller sig i flera veckor, efterhand börjar det härskna vilket märks på smaken.

Hälsa: Flott från djur är rikt på mättat fett (nästan 50%), vilket anses ohälsosamt. Läs mer > Mättat fett.


SÅ ANVÄNDS GÅSFETT

Gås- och ankfett är ett utmärkt stekflott med liknande egenskaper som smör och flitigt använt bland annat i Frankrike. Det kan användas som smaksättare av till exempel i bräserad kål eller surkål. Man kan i övrigt använda fettet som man använder smör, t.ex. på smörgås. I bland annat Tyskland och Frankrike är det populärt att blanda in finhackad rå eller lättfräst lök i "smöret", som skall vara lättsaltat. Läs mer > Flott, flottyr.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-02

Läs mer

Ankor ¤

Flott

Tamgås

Så ugnslagas hel gås

Fett

Mättat fett

Mättat fett i livsmedel

Recept med Gåsflott, ankflott

Det finns 3 recept med Gåsflott, ankflott