
Fotograf/bild: Film: Tsechoephel, prunus salicina
Kinesiska plommon
(kinesiska plommon, japanska plommon)
Latin: 1. Prunus salicina, var. = P. salicina ssp.salicina, ssp. pubipes, ssp. mandshurica, spp. cordata 2. Prunus mume
Chinese plum, Japanese plum, Santa Rosa plum
prunes japonaises, prunes japonais
prugne cinesi, prugne giapponesi, pruno cino-giapponese, susine, susino Cino-Giapponese
Chinesische Pflaume, Japanischer Pflaume, Susine
ciruelas chino, ciruelas japonés
Grupper inom
Plommon:
Förekomst: Plommonet har sitt ursprung i Kina och växer på lågland och upp till 2600 meters höjd, i glesa skogar, skogsbryn och utefter stigar. Odlas främst i södra subtropiska Kina. Utöver Kina odlas den flitigt i Japan och Korea, men också på andra platser som Vietnam, Australien, Israel, Frankrike, Spanien, Chili och USA. Under andra hälften av 1800-talet blev kinesisk-japanska päron populära att odla i Europa. De blommar och bär frukt tidigare, men är frostkänsliga. I Frankrike svarar de för 25-30% av bordsplommon (ätplommon). En känd hybridsort i USA är "Santa Rosa" uppkallad efter staden med samma namn i Kalifornien norr om San Francisco.
Frukten som är en stenfrukt blir 4-7 centimeter stor. Färgen är blålila, lila-röd eller gulgrön. Fruktköttet är blekgult och saftigt. Frukten äts bäst naturell som snacks. I Kina tillverkas plommongodis av frukten som också kanderas.
Andra kinesiska plommon: Det finns även andra plommon kallade kinesiska. Till exempel arten Prunus mume (Chinese plum, Japanese plum, Japanese apricot). Odlas i Kina, Japan, Korea och Vietnam. Trädet blir 4-10 meter högt. Frukten är 4-8 centimeter lång. Färgen är gul ibland med rosa rodnad. Fruktkötter är blekgult och saftigt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-09