Medisterpølse

Fotograf/bild: AMA

Medisterkorv

(medister, metister, mettisterkorff, medisterwurst, medistervurst)

Tysk översättning Mettwurst

Medisterkorv är en rökt tjock fläskkorv. Vanligen hästskoformad modell falukorv, som den för övrigt liknar till konsistens och smak. "Medister" från fornsvenskans metister som är en försvenskning av tyskans Mettwurst (mett = hackat fläskkött) sammansatt med ister = grisfett. Alltså en fläskkorv. Förr kallat mettisterkorff. Sådan korv var vanligt redan vid mitten av 1400-talet och är omtalad i Biskop Brasks hushållningsbok på 1500-talet. Jämför Medisterkaker (se dito recept), som är fläskköttbullar på norskt vis. Klassisk mettisterkorff var en smakrikare fläskkorv stoppad i korvskinn, vanligen lindad till en ring (bild ovan). Sådan korv förekommer främst i Skåne och framför allt i Danmark- medisterpølse (bild ovan). Medisterkorv var tidigare namnskyddad och skulle enligt svensk lag bland annat innehålla minst 40% kött. Reglerna upphörde 2002 när Sverige inträdde i EU. Tysk Mettwurst är förebilden till svensk klassisk mettisterkorff, men också till vad vi kallar medvurst (rökt eller kokt). Läs mer > Medvurst.

  • Korvtyp: Maträttskorv rårökt eller rökaromkokt korv typ falukorv (ty. Brühwurst). Läs mer > Tillverkningsmetoder korv.
  • Smak: Mild smak. Barnvänlig.
  • Alternativ vara: Falukorv.
  • Försäljning: Numera sällsynt förekommande i butik. Förekommer mest i Skåne och Danmark.
  • Jämförpris relativt annan huvudvaraMycket lågt, cirka 50 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: 0-4°C, cirka 1 vecka, se förpackning. Kan frysas.

Innehåll: Griskött, fett från gris, vatten, potatismjöl, koksalt, kryddor, druvsocker, lökpulver, kryddextrakt, antioxidationsmedel E300, konserveringsmedel E250. Förr kunde inälvor som lunga ingå i stället för kött. Kryddning vanligtvis kryddnejlika, salt och peppar, men kardemumma och muskot kan ingå och förr även salvia och mejram.

  • Köttandel *): Medel, verklig andel ~50% (på paketet 60-65%. Se fotnot).
  • Vattenhalt **): Medel, 55-60%.
  • Relativ fetthalt **): Medel, cirka 22%.
  • Relativ proteinhalt **): Lågt, 5-10%.
  • Kolhydrater **): Medel, 5-10%.
  • Salthalt: Normalsaltad ~2%. Nitritsaltad E250.
  • Relativ energimängd **): Medel, 200-300 Kcal/100g.


*) Köttandel: På korvpaketet anges köttandelen, vilket sällan anger verklig andel i den färdiga produkten. Värdena är för höga på grund av märkliga EU-regler. Därför anger Kunskapskokboken eget beräknat "verklig andel". Läs mer > Korvmatematik, köttandel. **) Relativ = i förhållande till andra korvar. Läs mer > Om korv, korvtillverkning.

SÅ ANVÄNDS MEDISTERKORV

Korven lämpar sig för såväl kokning som stekning på samma sätt som falukorv.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-07

Läs mer

Tillverkningsmetoder korv

Om prisjämförelser

Om korv, korvtillverkning

Korvmatematik, köttandel

Film: Hjemmelavet medisterpølse

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj