
Fotograf/bild: Film: All the fruit, cherry plum
Körsbärsplommon
(1. körsbärsplommon 2. blodplomman (rött prydnadsträd)
Latin: 1. Prunus cerasifera, 2. Nigra
1. cherry plum, myrobalan plum 2. blood plum (red ornamental tree)
1. myrobolan, prunier-cerise, prunier myrobolan, myrobalan 2. prunier sanguin (arbre ornement rouge)
1. àmolo, mirabolano, brombolo, marusticano, rusticano 2. prugna rossa (albero ornamentale rosso)
1. Kirschpflaume, Myrobalane, Türkenkirsche, Kringelbaum 2. Blutpflaume (rothe blätter)
1. ciruelo mirobolano, ciruelo-cerezo, ciruelo de jardín 2. ciruela de sangre (árbol ornamental rojo)
Grupper inom
Plommon:
Förekomst: Körbärsplommon är hemmahörande på Balkan och Centralasien (Turkiet, Iran m.fl.) varifrån den spritts runtom i Europa. Det sägs att romarna introducerade frukten norrut till England och Sydtyskland. Frukten var känd av kelterna. Förekommer också i Nordamerika och Australien. Trädet växer vild i skogsbryn, intill vattendrag och längs vägkanter.
Frukten: Trädet ger rikligt med små plommon.
- Utseende/karaktär: Frukten är rund och till skillnad från mirabell en klängstensfrukt, fruktköttet lossar inte lätt från kärnan (läs mer > Stenfrukters anatomi). Plommonet blir 2-3 centimeter lång. Färgen gul, körsbärsröd eller blålila.
- Vikt: Runt 10 gram/styck.
- Mognad: juni-augusti.
- Smak: Skalet är syrligt. Fruktköttet ganska vattnigt, intetsägande, ibland sött ibland surt. Som mogen ofta "mjölig" konsistens.
- Alternativ vara: Mirabeller ett godare alternativ.
- Försäljning: Säljs som regel inte i butik. Odlas inte kommersiellt.
- Förvaring: Svalt, kort hållbarhet.
SÅ ANVÄNDS KÖRSBÄRSPLOMMON
Ringa användning som föda. Eftersom skalet är surt passar det till att laga sötsur sylt eller marmelad. Körsbärsplommon är klassisk i det georgiska köket till tkemalisås och rätter som kharchosoppa och chakapuli-gryta. Odlade sorter av röd körsbärsplommon används som prydnadsväxt i parker och trädgårdar.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-09